Batony bounty

Batony bounty

Batony Bounty

batony bounty

batony bounty

batony bounty

batony bounty

batony bounty

batony bounty

Składniki:
400 ml mleka słodzonego skondensowanego
200 gr wiórków kokosowych
100 gr płatków migdałowych
2 łyżeczki esencji waniliowej
100 gr cukru pudru
2 czekolady gorzkie lub mix z mleczną
trochę mleka do polewy

Wykonanie:
1.Do miski przelać mleko skondensowane, esencje waniliowa,wiórki kokosowe i płatki migdałowe, następnie drewnianą łyżka mieszać dotąd aż powstanie bardzo gęsta masa ( taka że ciężko nam się ją będzie wyrabiać.)

2.Do bardzo wąskiej foremki keksowej włożyć na dno papier pergaminowy, przełożyć naszą masę, i mokrymi rękoma dociskać masę do dna i po bokach. Nożykiem ponacinać w masie kształty naszych batoników ( w mojej keksówce wyszło 9 długich batoników) Formę z masą wstawić do zamrażarki na 1-2 godziny aż zastygną dobrze i będą twarde.

3.Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub zwyczajnie w rondelku cały czas mieszając i pilnując aby się nie przypaliła bo inaczej nie będzie się już nadawać.
Dolać do rozpuszczonej czekolady tyle mleka by powstała nieco płynna polewa ale nie za rzadka, całość mieszamy aż do połączenia mleka z czekoladą.

4.Wyciągamy formę z masą z zamrażarki, tniemy masę na batoniki według naszego wcześniejszego nacięcia ich.
Każdego batonika oblewamy czekoladą ( lub zanurzamy w rondlu z czekoladą)
Odstawiamy na talerz z papierem pergaminowym.

5.Wstawiamy ponownie do zamrażarki aby czekolada zastygła na batonikach a batoniki były zmrożone, smakują wtedy zupełnie inaczej ale bardzo dobrze.

Smacznego!

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *