Praliny z marcepanem i morelami

Praliny z marcepanem i morelami

Praliny z marcepanem i morelami

Praliny z marcepanem i morelami

                       Pyszne ! Łatwe w wykonaniu ! Warte spróbowania !

Praliny z marcepanem i morelami

składniki na 15 szt.
200 gr gotowej masy marcepanowej
ok.10 szt miękkiej suszonej moreli
3 pełne łyżeczki dżemu z moreli
100 gr gorzkiej czekolady dobrej gatunkowo
1 łyżka masła
posypka na wierzch np. wiórki z kokosa
mini foremki do czekoladek (opcjonalnie)

Praliny z marcepanem i morelamiPraliny z marcepanem i morelami

Wykonanie
Morele kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z dżemem.
Masę marcepanową wałkujemy na cieńki placek
( wkładamy marcepan pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia lub foli spożywczej i rozwałkowujemy )
Kroimy lub rwiemy kawałki masy marcepanowej i zawijamy w nią trochę moreli, zlepaimy tworząc małą kulkę. Nie musi być równa.
Czekoladę roztapiamy wraz z masłem na wolnym ogniu cały czas mieszając aby nie przypalić lub w kapieli wodnej.
Każdą marcepanową kulkę zanurzamy w roztopionej czekoladzie i układamy na foli aluminiowej (najlepiej folię położyć na talerz lub deskę którą wstawimy do lodówki razem z czekoladkami aby czekolada zastygła)
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub inna posypką.
Wkładamy do lodówki aż czekoada zastygnie.

Praliny z marcepanem i morelamiPraliny z marcepanem i morelamiPraliny z marcepanem i morelami

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *