Faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Do zrobienia faszerowanych batatów należy użyć średnie lub małe bataty, takie są najlepsze .

 

Farsz na 4 średnie bataty :
1 cebula zwykła lub czerwona
pół słoiczka sosu pomidorowego lub podobnego
1 puszka czerwonej fasoli
2 większe pomidory
3 garście szpinaku baby
1 duży ząbek czosnku
sól, papryka ostra ewent. ulubione zioła lub inne przyprawy
ewent. starty ser mozarella lub parmezan do posypania
Ulubiony sos lub dip do polania batatów – u mnie był domowy dip jogurtowo ziołowy i gotowy ze sklepu sos z chilli.

Pieczenie batatów
Bataty szorujemy pod wodą. Skóry nie obieramy, nakłuwamy każdy batat widelcem, po całości batata.
Wkładamy do naczynia i do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp ok. 180 st do czasu kiedy bataty będą w środku bardzo miękkie. W zależności jak duże są bataty pieczemy je od 40 min do ok 1 godziny. Miękkość batata sprawdzamy wbijając do środka ostry nóż.

 

Farsz
Farsz jest bardzo szybki w wykonaniu więc aby był ciepły przy nakładaniu do środka batatów, najlepiej zrobić go na 15 min przed wyjęciem batatów z piekarnika.

Na oliwie przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.Dodajemy sos pomidorowy. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz odsączoną fasolę z puszki. Doprawiamy przyprawami. Przysmażamy całość chwilę. Dodajemy baby szpinak i dusimy na wolnym ogniu aż szpinak nieco zmięknie ale aby nadal był ładnie widoczny w farszu.

Bataty wyciągamy i rozcinamy w środku nożem. Do środka nakładamy farsz. Możemy posypać parmezanem i świeżymi ziołami.
Podajemy z dowolnym sosem lub dipem oraz świeżymi warzywami lub sałatką.

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *