Gnocchi ze szpinakiem,pieczarkami i serem gorgonzola

Gnocchi ze szpinakiem,pieczarkami i serem gorgonzola

Gnocchi ze szpinakiem,pieczarkami, serem gorgonzola

gnocchi ze szpinakiem i pieczarkami

Przepis na 2 osoby.
Gnocchi najlepiej zrobione samemu
(patrz przepis : domowej roboty gnocchi )
1 opakowanie świeżego szpinaku np. baby lub zwykłego
250gr pieczarek
Pół opakowania sera pleśniowego typu gorgonzola
1 małe op. pomidorków cherry
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki masła
Trochę śmietanki do gotowania np.Rama Cremefine
Pieprz,papryka słodka lub ostra, oregano
2 łyżeczki kaparów drobnych
Tarty parmezan do posypania

szpinak

Wykonanie:
Pieczarki obieramy , kroimy w plasterki. Na patelni dusimy aż puszczą wodę . Odlewamy nadmiar wody z duszenia pieczarek.

Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podduszamy świeży szpinak do momentu aż zmięknie.

Szpinak duszony  traci na objętości  w efekcie czego z dużej paczki zostaje nam na patelni mala ilość, ale  w połączeniu z resztą składników jest wystarczający

Kiedy szpinak puści wodę, odcedzamy go, dokładamy pieczarki, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone na drobno kapary, oraz połowę opakowania sera gorgonzola i odrobinę śmietany.

Dokładamy nasze ugotowane wcześniej gnocchi, w ilości jaką chcemy . Podgrzewamy chwilę na bardzo małym ogniu.

Na oddzielnej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, solimy, smażymy do momentu aż zauważymy ze skorka jest miękka i sama zaczyna odchodzić. Zdejmujemy z łatwością skorki z pomidorków.

Układamy pomidorki na naszej potrawie na talerzu a na wierzchu posypujemy startym parmezanem.

gnocchi ze szpinakiem i pieczarkami

 Smacznego!

 

 

Print Friendly


1 thought on “Gnocchi ze szpinakiem,pieczarkami i serem gorgonzola”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *