Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy – porcja na 4 osoby

Składniki:

  • 500 gr mięsa wieprzowego chudego
  • 1 duża cebula
  • 3 listki laurowe
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu (jeśli mamy i lubimy)
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 litr wody
  • Przyprawy: sol,pieprz, sos teriyaki, sos Worcestershire
    (sosy nie są konieczne, ja akurat lubię ich smak w mięsie)

Przepis / Wykonanie

Mięso myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie aby się zarumieniło i zamknęło soki. Doprawiamy sola i pieprzem, oraz sosami (małe ilości).

Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na drugiej patelni do zarumienienia.

Do garnka w którym będziemy robić gulasz wkładamy mięso i cebule, dodajemy litr wody.

Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty czosnek, rozmaryn.

Dusimy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa, od 1,5-2h. ( ja akurat miałam czas wiec sobie wolniutko dusiłam 2 godzinki). Mięsko było naprawdę bardzo mięciutkie i soczyste.

Na koniec zagęszczamy gulasz: 2 duże łyżki mąki + trochę zimnej wody- dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dolewamy 2 chochelki wody z gulaszu aby zahartować mąkę, wlewamy do garnka i mieszamy energicznie aby nie powstały tzw. kluski z mąki w gulaszu.

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

 

Pyszności, smacznego!

Zobaczcie również inne wyjątkowe przepisy na obiad.