Kluski śląskie z mięsem mielonym

Kluski śląskie z mięsem mielonym

Kluski śląskie z mięsem mielonym

Nazwy są napawdę różne na to danie, najczęsciej ludzie nazywają je po prostu pyzami lub kluskami z mięsem. Jak zwał tak zwał, są bardzo smaczne i łatwe do przyrządzenia, choć wydaje się że to bardzo trudne jest do zrobienia. Wcale tak nie jest, przekonajcie się sami i jeśli ktoś jeszcze ich nie robił, niech się odważy a nie pożałuje ..

Ja robię dokładnie takie samo ciasto jak na kopytka, jest delikatne i smaczne.

Składniki
2 kg ugotowanych obranych ziemniaków , gotujemy w osolonej wodzie
200 gram mąki pszennej
200 gram mąki ziemiaczanej
2 jajka
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka lub ostra
1 duża cebula
500 gram mięsa mielonego dowolnego * ale nie wołowe bo jest za twarde.
Do okrasy : 2 cebule i trochę wędzonego krojonego boczku

Wykonanie

Ziemniaki należy przecisnąć jeszcze ciepłe przez praskę do kartofli lub zmielić w dowolny sposób.

Ostudzone ziemniaki przełożyc na stolnicę.

( ja często gotuję i mielę ziemniaki dzień wcześniej i wkładam je przykryte do lodówki.

Obie mąki mieszamy ze sobą i dodajemy do ziemniaków. wbijamy 2 jajka. Umytymi rękoma mieszamy wszystko i wyrabiamy masę.

Podczas wyrabiania koneczne jest podsypywanie stolnicy mąką, ponieważ ziemniaki i masa jest kleista. Trzeba pamiętać aby tej mąki do podsypywania nie było zbyt dużo, jednynie tyle aby masa nie przywierała nam do stolnicy i do rąk.

Farsz :

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i przysmażamy na patelni na oleju.

Dodajemy do mięsa mielonego plus przyprawy do smaku, przypraw śmiało dajemy więcej niż do tradycyjnych dań poniewaz woda podcza gotowania je wyciąga.

Do masy mięsnej dajemy kilka łyżek zimnej wody, w ten sposób spulchniamy mięso aby po ugotowaniu nie było zbrylone.

Ciasto na kluski tniemmy na mniejsze części i rolujemy nieco, tak jak na kopytka tylko grubiej.

Odcinamy nożem po kawałku ciasta i w ręku rozplaszczamy na placek, do którego nakładamy mięsny farsz.

Zlepiamy dokładnie i formujemy w dłoni kulki.

Wrzucamy po kilka sztuk do osolonego wrzątku, skręcamy nieco gaz i gotujemy pod przykryciem aż kluski nam wypłyna.

Po wypłynięciu dajmy im jeszcze z pół minutki zanim wyciągniemy . Gotujemy je na lekko bulgoczącej wodzie, aby się nam nie rozpadły.

Okrasa : Cebulę i boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na złocisty kolor na patelni z odrobiną oleju. Nie za dużo bo boczek puści tłuszcz podczas smażenia.

Ja lubię jeszcze po wierzchu polać je odrobiną przyprawy w płynie Maggi

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *