Kopytka

Kopytka

kopytka
p1070006

Kopytka są bardzo fajnym dodatkiem do obiadów, można je łączyć z wieloma dodatkami i za każdym razem będziemy mieć nową potrawę. Kopytka świetnie smakują ugotowane w wodzie i podane z wszelkiego rodzaju sosami grzybowymi lub gulaszem,  bardzo smaczne są również kopytka odsmażane na patelni z przysmażoną cebulką i boczkiem lub jako dodatek do pieczeni z sosem . Ugotowane kopytka wspaniale smakują też na słodko z musem jabłkowym.

kopytka

Aby kopytka nie wyszły twarde gumowate nie może być w nich za dużo mąki, im więcej mąki tym kopytka są twardsze. Kopytka powinny być robione głównie z ziemniaków a mąka stanowić powinna tylko dodatek aby ciasto się ładnie skleiło. Przepis który niżej podaje jest z gwarancją że wyjdą pyszne, delikatne, miękkie. Zawsze tak robię i kopytka wychodzą mi palce lizać.

Składniki na1 kg ziemniaków.
1 kg ziemniaków ( powinien być 1 kg po ugotowaniu, więc należy obrać nieco więcej jak kilogram)
200 gr mąki (100 gr pszennej i 100 gr ziemniaczanej)
1 całe jajko
trochę soli

p1070004

Wykonanie:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w dobrze osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub  dobrze utłuc je tłuczkiem do ziemniaków.

2.Masę ziemniaczaną kładziemy na stół/stolnicę, robimy w środku dołek i wbijamy tam całe jajko,
Następnie obie mąki mieszamy ze sobą i wysypujemy na ziemniaki z jajkiem- wyrabiamy ciasto.

3.Ciasto będzie nam się na początku mocno kleić, to normalne, kiedy dobrze nam się składniki połączą ciasto będzie już pulchne i mniej klejące. Jeśli podczas wyrabiania ciasto jest naprawdę mocno kleiste możemy troszeczkę podsypywać odrobiną mąki ( ma to być odrobina, nie za dużo  aby nie zrobić za twardego ciasta.)

4.Kiedy ciasto jest wyrobione, odrywamy po kawałku i rolujemy średniej grubości wałek, który opruszamy delikatnie mąką aby podczas krojenia ciasto nie przyklejało  się do blatu. Tniemy nożem kopytka.

5. W garnku (najlepiej większym) gotujemy wodę z  solą. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień i wrzucamy partiami kopytka,  gotujemy do momentu aż wypłyną nam na wierzch, czekamy jeszcze chwilkę po czym wyciągamy łyżka cedzakową do wysmarowanej oliwą miski. 

6. Kiedy wyciągniemy już wszystkie kopytka, polewamy je dodatkowo odrobiną oleju i mieszamy , olej powoduje że kopytką nie będą tak mocno się do siebie przyklejać.

p1070003p1070011

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *