Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Leczo to pyszne danie jednogarnkowe, moje jest typowo wegetariańskie, z ziołami i czosnkiem.

Leczo z cukinią

Przepis na 4 osoby:
2 zielone cukinie
1 mała kapusta pekińska
2 duże marchewki
pół selera
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
oregano, zioła prowansalskie
3 łyżki keczupu ostrego
1 kostka bulionu warzywnego
pieprz, papryka ostra
oliwa
( do leczo można dodać też dodatkowo inne warzywa jak: pieczarki,papryka,seler naciowy – dowolność jest duża, ja akurat takie miałam warzywa w lodówce)

Wykonanie:
W bardzo głębokiej patelni lub garnku.
Na oliwie przysmażam pokrojoną w dużą kostkę cebulę.
Dodaję pokrojonego w dużą kostkę selera oraz identycznie marchewkę.
Kostkę bulionową rozpuszczam w 0.5 szkl wrzątku i dodaję do garnka.
Duszę pod przykrywką jakieś 15 min na średnim ogniu.
Następnie dodaję pokrojoną w dużą kostkę cukinię, a za jakieś 10 minut dokładam pokrojoną na grubo kapustę pekińską.
Posypuję ziołami oraz przyprawami, dodaję keczup oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Duszę na wolnym ogniu do miękkości.

Leczo z cukinią

 

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

 

Leczo z cukinią

Smacznego!

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *