Pasta mięsna na czarną godzinę

Pasta mięsna na czarną godzinę

Pasta mięsna na czarną godzinę

Pasta miesna

Pasta na czarną godzinę czyli duża ilość pasty, którą pakujemy do pojemniczków na 1 osobę i wrzucamy do zamrażarki. W chwilach kryzysu kulinarnego jak znalazł.

Kiedy wiemy, że nie będziemy mieć czasu danego dnia przygotować coś do jedzenia,  a wrócimy do domu głodni jak bezpański pies, wtety taka pasta ratuje nam  wielkie spusztoszenie w brzuszku.

Rano można taki pojemniczek wyjąć z zamrażarki a wieczorem tylko podgrzać.  Jeśli zapomnimy wyciągnąć rano pasty to nic strasznego, po prostu wkładamy pojemnik do miski z wrzątkiem i czekamy aż trochę puści, reszta dojdzie na patelni. W tym czasie gotujemy makaron, co zajmie też małą chwilę.

Z podanych proporcji wyszło mi 6 porcji dla 1 osoby, ale jedną zjadłam od razu na obiad, a resztę poporcjowałam i do zamrażary. Mogę mieć 5 razy czarną godzinę .

Lubię mieć coś w zamrażarce na zapas. Nie dla mnie mrożonki ze sklepów, wolę głodować…. no dobra, może nie aż tak tragicznie, ale lepiej zjeść coś domowego..

P1040902

Składniki na 6 średnich pudełeczek :
850 gram mięsa mielonego mieszanego
* u mnie pół wołowego chudego i pół drobiowego
2 słoiczki po 350 ml sosu pomidorowego
*jakikolwiek pomidorowy będzie super
2 cebule
500 gram pieczarek
2 ząbki czosnku
szczypior do posypania
przyprawy dowolne
*u mnie sos sojowy,pieprz, oregano

Pasta miesna

Wykonanie
Cebulę kroję w kostkę lub piórka i przysmażam aż się zrumieni na oleju kokosowym. * Wy użyjcie taki tłuszcz jaki lubicie. Kiedy cebula się zrumieni dokładam mięso.Najpierw dodaję jeden gatunek mięsa i przysmażam a następnie durgi gatunek mięsa i przysmażam wszystko chwilę aż mięso nie będzie już surowe. Wówczas dorzucam wyciśnięty przez praskę czosnek. Na drugiej patelni przysmażam pokrojone w plastry pieczarki. Robię to na dwie raty. Pieczarki przysmażam na tłuszczu. Następnie wrzucam je na sito aby ociekły z puszczonej wody. *Pieczarki puszczają bardzo dużo czarnej wody. Sosy pomidorowe wlewam do gara z mięsem, mieszam i doprawiam sos, smakuję i ewent. dokładam przypraw. Pieczarki dorzucam do gara z sosem. Mieszam. Wrzucam posiekany szczypior. Gotuję w międzyczasie też makaron np. rurki . Gotowe !

Pasta miesna

Print Friendly


2 thoughts on “Pasta mięsna na czarną godzinę”

  • Witaj Gosiu
    przypadkowo znalazłam twój blog i jestem zachwycona,szukałam w internecie różnych przepisów na szybkie smaczne i zdrowe dania,jestem opiekunka osób starszych w Niemczech i szkoda mi czasu na długie siedzenie w kuchni,zaglądając na Twój blog będę korzystała z tych przepisów bo super gotujesz i fajnie wszystko w prosty sposób opisujesz jak dla mnie rewelacja,pozdrawiam
    regina

    • Witaj Regina , bardzo się ucieszyłam z Twojego wpisu, sprawiłaś mi ogromną radość i podbudowałaś dodatkowo . Miło mi że mój blog przypadł Ci do gustu , staram się robić dania proste i w miarę szybkie, bo ja także nie lubię pracochłonnych dań które zabierają zbyt wiele czasu . Pozdrawiam Cie ciepło w te jesienne chłodne dni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *