Pyszna tarta na cieście francuskim z zielonymi szparagami

Pyszna tarta na cieście francuskim z zielonymi szparagami

Pyszna tarta na cieście francuskim z zielonymi szparagami

Przepis pochodzi ze strony www.talerzpokus.tv , w zasadzie zrobiłam identycznie, dodałam tylko dużo różnych przypraw i ziół czego mi brakowało w oryginalnym przepisie, został także zrobiony do tej tarty szybki sos jogurtowy z czosnkiem co okazało się strzałem w dziesiątkę. Zapraszam do zrobienia ponieważ tarta smakuje obłędnie!!

Pyszna tarta na cieście francuskim z zielonymi szparagami

DSC01869

Pyszna tarta na cieście francuskim z zielonymi szparagami

Przepis i składniki:
1 gotowe ciasto francuskie ze sklepu (prostokątne)
ciasto można kupić na półkach chłodnichych, nie w zamrażarce.
zielone szparagi
pomidorki koktajlowe
1 cebula czerwona
2 pudełka po 200gr śmietany 18%
1 małe opakowanie startego parmezanu
1 ząbek czosnku do sosu jogurtowego
1 mały jogurt naturalny
zioła: dowolne, sól, pieprz, papryka

Wykonanie:
Z jogurtu, wyciśniętego czosnku i dowolnych przypraw robimy szybki sos do polania tarty.

Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śmietanę mieszamy z parmezanem, solą, pieprzem,paprką.
Wylewamy śmietanę na ciasto francuskie, rozsmarowujemy po całośći.
Szparagi jeśli są młode i nie są łykowate to tylko myjemy i obcinamy nieco końcówki.
Jeśli szparagi są twarde/łykowate, obieramy je za pomocą strugaczki do warzyw
(swoje szparagi tak zrobiłam ponieważ były już mocno twarde i podczas odcinania końcówek widać było że skóra się sama już zadzierała)
Na śmietanę układamy szparagi robiąc mała przerwę pomiędzy jednym a drugim.
Ja zużyłam 7 sztuk szparagów plus 2 na zrobienie kratki końcowej.
Pomiędzy szparagi układamy pokrojoną na półplasterki cebulę czerwoną, oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, po 4 połówki.
Pozostałe 2 szparagi kroimy na małe kawałeczki i układamy z nich krateczkę pomiędzy pomidorkami.
Całość posypujemy róznym suszonymi ziołami i przyprawami jakie lubimy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 220 st.C na czas 20 minut.

DSC01875 Pyszna tarta na cieście francuskim z zielonymi szparagami

Smacznego!

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *