Sos ze świeżych grzybów leśnych

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Sos ze świeżych grzybów leśnych

Chciałabym Wam zapodać taki ogólny przepis na wspaniały sos ze świeżych leśnych grzybów (mogą być mrożone) jest to sos bardzo prosty do zrobienia , można go dowolnie modyfikować, doprawiać. Nie będę podawać dokładnej ilości zużytych składników ponieważ robiłam go totalnie na „oko” ponieważ dania jednogarnkowe zawsze tak robię, nie trzymam się żadnych ścisłości, dodaję tyle ile mam , próbuję, smakuję, doprawiam, dokładam itd….wychodzi zawsze coś dobrego 🙂

46

Ogólny przepis na sos:
grzyby leśne (podgrzybki oraz prawdziwki które dodają cudnego aromatu)
Cebula zwykła ( ja dałam 2 duże bo miałam sporo grzybów)
Ser gorgonzola ( trochę do smaku)
Śmietana do gotowania 18% lub 22%
zioła :bazylia, natka pietruszki
kapary ze słoiczka ( 1 łyżeczka aby tylko dodać wyrazistości w smaku)
może być 1 świeże małe chilli -jeśli lubimy na pikantno
przyprawy:sól,pieprz
1 duży ząbek czosnku
Można trochę białego wina do podlania

Wykonanie:
Na oliwie podsmażamy na złoty kolor cebulę w kostkę (w głębokiej patelni)
Jeżeli chcemy dodać chilli to robimy to teraz, kroimy w drobne kawałki i dodajemy do podsmażanej cebuli. Możemy podlać troszkę białym winem- kilka łyżek.
Jeśli używamy grzybów mrożonych to na osobnej patelni odparowujemy nadmiar wody której jest w grzybach dużo. Grzyby wcześniej kroimy w średnią kostkę.
Do podsmażonej oliwy dodajemy odparowane grzyby, całość dusimy kilka minut po czym dodajemy śmietanę oraz ser gorgonzola. Następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz poszatkowane kapary.( zbyt duża ilość kaparów sprawi że sos będzie kwaśny )
Całość dusimy jakieś 20 min na wolnym ogniu.(aż grzyby będą uduszone, nie surowe)
Dodajemy przyprawy do smaku oraz poszatkowaną zieleninę. Ja sypię ją dopiero po wierzchu sosu gdy mam go już na talerzu z makaronem.
Podajemy z makaronem ugotowanym na al dente.

7Sos ze świeżych grzybów leśnych25

Smacznego!

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *