Zapiekane muszle Conchiglioni

Zapiekane muszle Conchiglioni

Zapiekane muszle Conchiglioni – wegetariańskie 

Wersja wegetariańska ze szpinakiem i dodatkami.

P1040436

P1040440

Przepis 

duże muszle conchiglioni
200 gram szpinaku
250 gram serka ricotta lub twarożek
125 gram mascarpone lub sera feta
po 1 łyżeczce sera pleśniowego na każdą muszlę
100 gram sera mozarella do posypania wierzchu
6 łyżek posiekanych suszonych pomidorów w oliwie
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Farsz starcza na ok 20 muszli

Sos pomidorowy

1 puszka pokrojonych pomidorów 400 gram
1 koncentrat pomidorowy 140 gram
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki oregano

Wykonanie

Muszle gotujemy nieco krócej jak podaje przepis, muszle mają być lekko al dente aby trzymały formę i się nie rozpadły ale nie mogą być też za twarde.
Wyjmujemy muszle i studzimy.
Farsz:
Szpinak sparzamy wrzątkiem tak aby liście zmiękły. Odciskamy nadmiar wody i kroimy na dość drobne kawałki. Dodajemy oba sery,odsączone pomidory z oliwy, przyprawy. Mieszamy farsz dokładnie.
Na dno naczynia do zapiekania wlewamy sos pomidorowy.
Do każdej muszli wkładamy farsz. Układamy na sosie pomidorowym.
Na wierzch muszli kładziemy po 1 łyżeczce sera pleśniowego np. gorgonzola.
Całość posypujemy tartym serem mozarella.
Zapiekamy w temp. 180 st. przez 25-30 minut.
Podajemy z ryżem i świeżą sałatką.

P1040431

P1040433

P1040434

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *