Crumble z owoców sezonowych

Crumble z owoców sezonowych

Crumble z owoców sezonowych

 

2 crumble owocowy

Owoce sezonowe pod maślana kruszonką podawane jako ciepły deser. Wykorzystać można każdy rodzaj owoców, można ze sobą mieszać i za każdym razem komponować inny deser, oprócz wersji klasycznej możemy dodawać także inne dodatki smakowe jak posiekane migdały, orzechy, wiórki kokosowe,płatki owsiane,cynamon, rodzynki.

crumble owocowy

Na średniej wielkości naczynie żaroodporne użyłam 4 brzoskwinie, 7 małych śliwek i 1 małe opakowanie borówki amerykańskiej.
Crumble jednak najlepiej prezentuje się kiedy zrobimy go w osobnych naczynkach, gdzie każdy dostanie swoją porcję. Na zdjęciach widać jak wygląda deser zrobiony w 1 dużym naczyniu oraz w oddzielnych miseczkach.
Crumble owocowy ma to do siebie że podczas pieczenia owoce puszczają dużo soku, dlatego kiedy zapraszamy do domu gości i chcemy aby deser wyglądał ładnie lepiej zróbmy każdemu osobne naczynie.

crumble owocowy

Przepis:
owoce sezonowe- dowolne, ilość odpowiednia do wielkości naczynka.
Myjemy,osuszamy,większe owoce kroimy na kawałki.
Wrzucamy do naczynia lub kilku małych miseczek.
Wierzch posypujemy dość obficie kruszonką maślaną.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 25 min w temp. 180C
Podajemy ciepły, można także z ubitą śmietaną .

Kruszonka :
1 szklanka mąki pszennej
ok. pół kostki masła ( nie więcej)
2 łyżki cukru np. brązowego
opcjonalnie różńe inne dodatki typu: posiekane orzechy, cynamon,płatki owsiane
( u mnie klasyczna kruszonka bez dodatków)
Do miski wkładamy mąkę, cukier i masło- palcami rozcieramy mąkę z masłem tak by powstała nam kruszonka.

crumble owocowy

Print Friendly


1 thought on “Crumble z owoców sezonowych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *