Panna cotta waniliowa z sosem malinowym

Panna cotta waniliowa z sosem malinowym

Panna cotta waniliowa z sosem malinowym

panna cotta waniliowa

Panna Cotta to deser pochodzący z Włoch i w tłuaczeniu na j.polski znaczy : gotowana śmietanka. Śmietankę kremową podrzewa się z  żelatyną oraz wanilią i wlewa do naczynek, kiedy stężeje w lodówce polewa się np. sosem owocowym lub  dekoruje świeżymi owocoami. Panna cotta klasyczna jest waniliowa, ale można robić jej różne rodzaje smakowe w zależności od naszego pomysłu. Deser robi się bardzo szybko i nie jest trudny w wykonaniu. Panna Cotta najlepiej smakuje wyjęta na godzinę przed jedzeniem z lodówki, wtedy nie jest taka zimna i lepiej czuje się smaki.

panna cotta waniliowa

Składniki na 4 pucharki o pojemności 125 ml *jak na zdjęciu
300 ml kremowej płynnej śmietanki np. 36%
350 ml mleka np. 1.5%
4 łyżeczki żelatyny
60 gram cukru np.brązowego
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki wanilii w płynie
Na sos malinowy :
350-400 gram malin mrożonych lub świeżych
2 łyżeczki cukru pudru

panna cotta waniliowa

Wykonanie
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i zostawiamy aż napęcznieje.

Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, cukier oraz ziarenka ze środka laski wanilii. Pozostałą część laski także dodajemy do gotowania. Aby dostać się do ziarenek w środku laski, należy oczywiście przekroić ją nożem wzdłuż, i zebrać ziarenka nożem.

Podgrzewamy mieszając co jakiś czas, aż mleko ze śmietanką zawrze i cukier się rozpuści.

Kiedy mleko ze śmietanką się zagotuje, zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę waniliową i dodajemy żelatynę. Mieszamy aż żelatyna się dobrze rozpuści.

Przelewamy płyn do pucharków lub innych naczynek deserowych ok. 125 ml zostawiając miejsce na mus owocowy jeśli deser będzie jedzony z pucharka a nie wykładany na talerzyk.

Najlepiej przelać płyn przez sitko wyłożone gazą lub nawet bandażem aby zatrzymać na nim czarne ziarenka z wanilii. Nie wszystkie oczywiście się zatrzymają, ale większość tak.

Zostawiamy do ostygnięcia i wkładamy na kilka godzin do lodówki aby masa całkowicie stężała. Najlepiej wstawić do lodówki na noc. Jeśli robimy deser tego samego dnia, w którym go podajemy, musimy dać deserowi ok. 5 h czasu w lodówce.

Wykonanie sosu malinowego
Maliny podgrzewamy z cukrem aż się rozpadną i zagotują. Blendujemy na gładki mus za pomocą ręcznego blendera. Jeśli nie mamy blendera to zostawiamy sos takim jaki jest, też będzie dobrze. Mus nie może być za słodki ponieważ panna cotta jest już słodka, więc kwaskowy mus będzie idealnym przełamaniem smaków. Jeśli mus wyjdzie wam za słodki bo np. dacie więcej cukru i chcielibyście aby był mniej słodki, dodajcie trochę soku z cytryny.

panna cotta waniliowa

Sugestia
Deser możemy jeść prosto z pucharka ale możemy też podać go na talerzyku, wygląda też bardzo ładnie, zwłaszcza jeśli nasz pucharek czy naczynko ma fikuśny kształt.Sosem polewamy wierzch deseru, możemy również dodać do dekoracji świeże maliny w sezonie.
Aby deser ładnie odkleił się od naczynka, najlepiej włożyć spód naczynka na chwilkę do gorącej wody.

panna cotta waniliowa

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *