Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu

(przepis na duże naczynie )
0.5 kg serka  mascarpone
4 żółtka
1,5 kubka mocniejszej kawy
4 łyżki cukru
125ml Śmietanki kremowej  do ubijania 30-36%
Likier kawowy khalua 50ml
Likier amaretto 50ml
Podłużne biszkopty do tiramisu ok.25-27szt na naczynie o długości.25cm
Można też zrobić deser w pucharkach

Tiramisu

Wykonanie:
Żółtka ubijamy na puszysty kogel-mogel z cukrem. Dodajemy stopniowo serek mascarpone , oba likiery, miksujemy.

Ubijamy śmietankę i dodajemy do naszej masy tiramisu, mieszamy całość dokładnie ze sobą.

Biszkopty moczymy szybkim ruchem w zimnej kawie , układamy na dnie naczynia jeden obok drugiego.

(nie moczmy biszkoptów długo w kawie bo nam rozmiękną i efekt naszego tiramisu będzie marny.)

Nakładamy na biszkopty masę, następnie drugą warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie i ostatnią warstwę masy.

Wierzch sypiemy obficie gorzkim kakao.

Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny do schłodzenia .

Tiramisu

Tiramisu

Uwaga: możemy zrobić tiramisu bez użycia śmietanki kremówki, używając samego serka mascarpone. Należy wtedy użyć więcej serka o 250 gr. Tiramisu na bazie samego serka smakuje również rewelacyjnie, o ile nie lepiej…

Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu

Smacznego !

 

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *