Crumble z truskawkami i rabarbarem

Crumble z truskawkami i rabarbarem

Crumble z truskawkami i rabarbarem


Truskawki i rabarbar pod kruszonką Truskawki i rabarbar pod kruszonką DSC09373Ciepły deser bardzo smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu,popularnie zwany po angielsku Crumble co oznacza po prostu kruszonka. Często łączona z dwoma rodzajami owców pasujących do siebie. U mnie dziś truskwaki oraz rabarbar.Zapraszam na przepis 🙂
Kruszonkę z owocami możemy przygotować w jednym większym płaskim naczyniu do zapiekania lub w kilku mniejszych kokilkach lub miseczkach podatnych na wysoką temperaturę w piekarniku.
rabarbarPrzepis na 4 okrągłe miseczki jak na zdjęciu :
Kilkanaście świeżych truskawek oraz 2 ładne gałązki rabarbaru
cukier brązowy po 2 łyżeczki na miseczkę
cukier biały do kruszonki ok.100 gr
mąka pszenna 150 gr
zimne masło 100 gr
cynamon
Wykonanie:
truskawki myjemy, wyrzucamy ogonki, jeśli są duże dobrze je przekroić na pół.
Rabarbar obieramy delikatnie ze skórek,kroimy na mniejsze kawałki
Miseczki natłuszczamy odrobiną masła, napełniamy do połowy owocami.
Posypujemy je cukrem brązowym (2 łyżeczki na miseczkę) oraz cynamonem do smaku.
Kruszonka:
W misce połączyć mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kawałki bardzo zimne masło i rozcieramy całość między palcami tworząc w ten sposób kruszonkę.
Posypujemy dość obficie każdą miseczkę z owocami tak powstałą kruszonką.
Pieczemy (w nagrzanym wcześniej piekarniku) 180 st.C przez około 25 min
(kiedy zobaczymy że truskawki będą już wydostawać się ponad kruszonkę wtedy są już na pewno dobre) Owoce puszczają na dnie sporo soku i jest to całkowicie normalne.
Truskawki i rabarbar pod kruszonkąTruskawki i rabarbar pod kruszonką Truskawki i rabarbar pod kruszonką

Smacznego!

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *