Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

ryż zapiekany z jabłkami

Składniki na okrągłe naczynie żaroodporne jak do tarty:
1.5 szklanki sypkiego ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
1 torebka dużego cukru waniliowego
Laska wanilii (ewentualnie)
6 większych jabłek słodkich
Masło:
do wysmarowania formy + 6 łyżeczek
Cynamon

ryż zapiekany z jabłkami

Wykonanie:

Mleko gotujemy z woda, kiedy sie zagotuje wsypujemy ryz, mieszając często gotujemy do momentu kiedy ryż zmięknie(w trakcie zapewne trzeba będzie dolać trochę wody lub mleka) kiedy ryż będzie już miękki i wypije nam całe mleko z wodą, dodajemy 3 łyżeczki masła oraz 1 torebkę cukru waniliowego i mieszamy całość razem.

Kiedy gotujemy ryż możemy zacząć dusić jabłka. Obieramy ze skorek, kroimy na małe kawałki  i wrzucamy do garnka z mala ilością wody na dnie. Dusimy je na wolnym ogniu do momentu aż jabłka zmiękną. Posypujemy cynamonem do smaku. Kiedy będziemy widzieć ze zaczyna robić się z nich mus, zdejmujemy z ognia. ( Ja lubię najbardziej kiedy jabłka są już bardzo miękkie ale nie są jeszcze musem)

Do wysmarowanego masłem naczynia kładziemy  pierwszą warstwę ryżu,rozkładamy go na całej powierzchni, na ryż kładziemy jabłka, następnie drugą warstwę ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni.

Na wierzch kładziemy 3 łyżeczki masła- można rozsmarować nożem po całości. Przykrywamy naczynie pokrywa.

Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego  do temeratury 180 C na  40 min.

IMG_1204

Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Mam na imię Małgosia, mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka” Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light oraz wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem oraz ludzi żyjących tutaj. Patrz zakładka : „Moja duńska kraina” Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię: długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód.

29 Responses to Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

  1. Ania says:

    Taka wszechwiedząca blogerka a nie wie, że do wszystkiego dodaje sie chociaż szczyptę soli.

  2. Jolanta says:

    Wlasnie wyjelam z piekarmika,pyszny wyszedl,swietny przepis

  3. Madzik says:

    Czekam z niecierpliwością – cudo jest w piekarniku. Przypomniały mi się lata dzieciństwa i moja ukochana Babcia, az łezka zakręciła się w oku.

  4. Dorota says:

    Właśnie zapiekam. wpadlam jeszcze na pomysl zeby dać na gore piane z ubitych bialek aby ryz nie był suchy i wszystko bylo jeszcze delikatniejsze… Jak myślicie,dobry pomysl?

  5. Weroniczka says:

    Może być! ale gdzie ubita śmietana?? I nie widzę cukru! a powinno sie dać pod koniec duszenia jabłek cukier do smaku oraz 1 łyzke c. udru do śmietanki bitej. Oczywiście smietankę po zapieczeniu

    • może pani dodać cukier, ja nie stosuje bo nie używam zbyt dużo cukru, dodałam tam 1 cukier waniliowy, jabłka zawsze wybieram słodką odmianę oczywiście nie kwaśną. Co do śmietanki- ja nie dodaje śmietanki, robię wszystko na mleku. Nie lubie kiedy deser jest tłusty, dbam aby nie utyć za bardzo. Pozdrawiam

  6. Justyna says:

    Przepyszne wyszło! W sam raz na jesienny wieczór, zapach cynamonu unosi się w całym domu… mmmm

  7. Agata says:

    Właśnie zapiekam w piekarniku…aż slinka cieknie. Smak i zapach z dzieciństwa. Dziękuje za przepis.

  8. gregor says:

    ten przepis z ryżem brązowym – po 2 godzinach w piekarniku okazał się genialny w smaku – pewnie przez przypadek 1 raz udało mi się dogotować ten ryż 😉

  9. Maruda says:

    Ryż z jabłkami jadłam mnóstwo razy i średnio za nim przepadałam.
    Chłop sobie zażyczył, znalazłam Twój przepis i proszę, teraz jestem fanką 😛
    Najlepsza wersja, zdecydowanie. Dodana do repertuaru 😛
    Dzięki, pozdrawiam.

  10. Julie says:

    Jutro na obiad podam to danie-przypomniało mi się dzieciństwo kiedy yo danie gościło w minm rodzinnym domu nader często.
    Ach te smaki z dzieciństwa.MNIAM

  11. kasia says:

    już po raz kolejny korzystam z Twojego przepisu za godzinę wraca mój mąż on bardzo lubi to danie 😉

  12. Krzysiek kuchcik says:

    Polecam (-:

  13. Bogdan says:

    Nie podano istotnej wiadomości, najlepsze z jabłek do tej potrawy są szare lub złote renety.

  14. Gość says:

    Gówno prawda z tym czasem pieczenia taki ryż jak wyjełam z lodówki to 2h się pogrzewał!!!!

  15. rozaimalwa says:

    wlasnie jest w piekarniku, zobaczymy … zapowiada sie bardzo smakowicie

  16. Piotr says:

    Te 6 większych jabłek to przesada, wychodzi cały duży garnek musu. Spokojnie wystarczy 4-5 średnich.

  17. naleśniki says:

    Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

  18. naleśniki says:

    Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

  19. dorota says:

    Dość często robię ryż z jabłkami. Uwielbiam go :)

  20. kristyn says:

    Próbowałam :) dawno temu całkiem fajne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>