Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

ryż z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

P1030722ryż z jabłkamiryż zapiekany z jabłkami

Składniki na okrągłe naczynie  jak do tarty o średnicy  25cm :
1.5 szklanki sypkiego ryżu
750 ml mleka *ja używam półtłuste
1 torebka dużego cukru waniliowego
8 średnich jabłek 
masło do wysmarowania formy
masło 6 łyżeczek 
cynamon

Składniki na mniejsze naczynie o wym. 15 cm x 22 cm * na 3 osoby 
1 szklanka sypkiego ryżu
0.5  l mleka *ja używam półtłuste
1 torebka  cukru waniliowego
5 średnich jabłek
masło do wysmarowania formy
masło 4 łyżeczki
cynamon

P1030725

Wykonanie :
Gotujemy mleko z ryżem, mieszając często  do momentu kiedy ryż zmięknie i wypije całe mleko. Dodajemy 3 łyżeczki masła na większe naczynie lub 2 łyżeczki na mniejsze, oraz 1 torebkę cukru waniliowego , mieszamy.

Kiedy gotujemy ryż możemy zacząć dusić jabłka. Obieramy ze skorek, kroimy na ćwiartki  i wrzucamy do garnka z mala ilością wody na dnie. Dusimy je na wolnym ogniu do momentu aż jabłka lekko zmiękną.Nie gotujemy ich na mus . Posypujemy cynamonem , tyle ile lubimy.

Do wysmarowanego masłem naczynia kładziemy  pierwszą warstwę ryżu,rozkładamy go na całej powierzchni, na ryż kładziemy jabłka, następnie drugą warstwę ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni.

Na wierzch kładziemy 3 łyżeczki masła na większe naczynie lub 2 łyżeczki na mniejsze- można rozsmarować nożem po całości. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową.

Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego  do temp. 180 C na ok. 25-30 min. Wyjmujemy i posypujemy cynamonem. Możemy polać słodką śmietaną, lub jogurtem polanym np.syropem z agawy. 

Zapiekany ryż z jabłkamiryż z jabłkami

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Mam na imię Gosia Kamila i mam 35 lat, mieszkam w Północnej Jutlandii w Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka”. Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light. Oprócz przepisów kulinarnych na blogu znajdziecie również wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem i ludzi żyjących tutaj (patrz – kategoria „Moja Skandynawia” ) oraz pomysły na dekoracje dla domu i ogrodu. Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię? – długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Co lubię? – gotować jesienią i zimą oraz pracować i odpoczywać w ogrodzie latem. Prywatnie jestem też mamą wspaniałego synka -Viggo Stellan który obecnie ma 7 lat :-) Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód. Gosia – Kamila vel Pani Kucharka

49 Responses to Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

  1. Mirek Buki says:

    wlasnie robie ryz z jablkami z pani przepisu wyglada swietnie w piekarniku mieszkam w holandi polnocnie groningen frysland 0d 10 lat tutaj niema takich pysznosci :-) :) :-)

    • Byłam w Holandii w Groningen kiedys, juz tak nie pamietam bo bylam dzieckiem. Ciekawa jestem jakie jest jedzenie holendrow ? Duńczycy np. jedzą zupełnie inaczej od nas, czyli od polaków. Kuchnia duńska odbiega bardzo do polskiej, inna tradycja, inne smaki, inne połączenia , inna kultura kulinarna. Z biegiem lat zaczęłam czuć kuchnię duńską, ale trwało to dość długo nim się przestawiłam i zaakcepotwałam tak do końca. Cieszę się że przepis się udał , pozdrawiam z Północnej Jutlandii :-)

  2. beata says:

    bardzo smaczny raz zrobiłam dzieciom na obiad były zachwycone inny przepis tak nie smakował dlatego dzisiaj nerwowo szukałam Twojego .Niby takie proste ale…coś w nim jest polecam bardzo dobre sama też jadłam pyszne i szybko się robi

    • Gosia Kamila says:

      Dzieki wielkie, zdziwilas mnie, bo faktycznie przepisow w necie mnogo i w sumie one jedne do drugich podobne, chyba musze zrobic to danie sama wkrotce, moze wymienie zdjecia na jakies ladniejsze bo ten przepis i zdjecia sa stare, z samego poczatku bloga , a przepis widze po komenatrzach jest dosc czesto robiony , pozdrawiam :-)

  3. Kasia says:

    Właśnie robi się w piekarniku, wygląda apetycznie 😉

  4. beti says:

    Ja tez zrobilam dzisiaj ten przepis i wyszedl bardzo dobrze :) Jedynie co to trzymalam krocej w piekarniku, ok 30 minut bo nie lubie jak jest za bardzo spieczone. Wyszlo tez ok :)

    Pozdrawiam takze z Danii, okolice Roskilde :)

  5. Natalia says:

    Wow! Nie wiedziałam, że ryż może być taki pyszny! Dzięki za przepis, wyszło wyśmienicie! Pozdrawiam :)

  6. Bogdan says:

    Powiem tak …kapitalny przepis, wyszło znakomicie, po prostu bajka.
    Polecam … :)

  7. Mirabella says:

    Własnie wyciągnełąm z piekarnika! jedyne co moge powiedzieć to PYCHOTA! dzieki Gosiu za przepis

  8. Gosiak says:

    Och! Dziś trafiłam na ten przepis i od razu wypróbowałam – jakie pyszności! Pewnie to dziwne, ale podczas moich 32 lat życia ryż zapiekany z jabłkami jadłam pierwszy (!!) raz i od razu pokochałam <3 dziękuję za świetny przepis – na pewno wypróbuję kolejne :)

  9. Ania says:

    Taka wszechwiedząca blogerka a nie wie, że do wszystkiego dodaje sie chociaż szczyptę soli.

    • Do ryżu na słodko nie jest potrzebna sól, ale możesz sobie dodać jeśli uważasz że ci to doda smaku :-)

    • Anka says:

      Jesli chodzi o dodanie szczypty soli do ryzu to niestety ale nie jest to prawidlowe gotowanie tej potrawy a jesli juz to zalezy od oczekiwan !!! A szczypta soli do jablek ?!!! To jest potrawa na slodko!!! w kazdym razie blogerka wszechwiedzaca podala wysmienity przepis !!!😋
      Mam nadziej ze tobie ze szczypta soli bedzie smakowalo

  10. Jolanta says:

    Wlasnie wyjelam z piekarmika,pyszny wyszedl,swietny przepis

  11. Madzik says:

    Czekam z niecierpliwością – cudo jest w piekarniku. Przypomniały mi się lata dzieciństwa i moja ukochana Babcia, az łezka zakręciła się w oku.

  12. Dorota says:

    Właśnie zapiekam. wpadlam jeszcze na pomysl zeby dać na gore piane z ubitych bialek aby ryz nie był suchy i wszystko bylo jeszcze delikatniejsze… Jak myślicie,dobry pomysl?

  13. Weroniczka says:

    Może być! ale gdzie ubita śmietana?? I nie widzę cukru! a powinno sie dać pod koniec duszenia jabłek cukier do smaku oraz 1 łyzke c. udru do śmietanki bitej. Oczywiście smietankę po zapieczeniu

    • może pani dodać cukier, ja nie stosuje bo nie używam zbyt dużo cukru, dodałam tam 1 cukier waniliowy, jabłka zawsze wybieram słodką odmianę oczywiście nie kwaśną. Co do śmietanki- ja nie dodaje śmietanki, robię wszystko na mleku. Nie lubie kiedy deser jest tłusty, dbam aby nie utyć za bardzo. Pozdrawiam

  14. Justyna says:

    Przepyszne wyszło! W sam raz na jesienny wieczór, zapach cynamonu unosi się w całym domu… mmmm

  15. Agata says:

    Właśnie zapiekam w piekarniku…aż slinka cieknie. Smak i zapach z dzieciństwa. Dziękuje za przepis.

  16. gregor says:

    ten przepis z ryżem brązowym – po 2 godzinach w piekarniku okazał się genialny w smaku – pewnie przez przypadek 1 raz udało mi się dogotować ten ryż 😉

  17. Maruda says:

    Ryż z jabłkami jadłam mnóstwo razy i średnio za nim przepadałam.
    Chłop sobie zażyczył, znalazłam Twój przepis i proszę, teraz jestem fanką 😛
    Najlepsza wersja, zdecydowanie. Dodana do repertuaru 😛
    Dzięki, pozdrawiam.

  18. Julie says:

    Jutro na obiad podam to danie-przypomniało mi się dzieciństwo kiedy yo danie gościło w minm rodzinnym domu nader często.
    Ach te smaki z dzieciństwa.MNIAM

  19. kasia says:

    już po raz kolejny korzystam z Twojego przepisu za godzinę wraca mój mąż on bardzo lubi to danie 😉

  20. Krzysiek kuchcik says:

    Polecam (-:

  21. Bogdan says:

    Nie podano istotnej wiadomości, najlepsze z jabłek do tej potrawy są szare lub złote renety.

  22. Gość says:

    Gówno prawda z tym czasem pieczenia taki ryż jak wyjełam z lodówki to 2h się pogrzewał!!!!

  23. rozaimalwa says:

    wlasnie jest w piekarniku, zobaczymy … zapowiada sie bardzo smakowicie

  24. Piotr says:

    Te 6 większych jabłek to przesada, wychodzi cały duży garnek musu. Spokojnie wystarczy 4-5 średnich.

  25. naleśniki says:

    Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

  26. naleśniki says:

    Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

  27. dorota says:

    Dość często robię ryż z jabłkami. Uwielbiam go :)

  28. kristyn says:

    Próbowałam :) dawno temu całkiem fajne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *