Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

P1030722ryż z jabłkamiryż zapiekany z jabłkami

Składniki na okrągłe naczynie  jak do tarty o średnicy  25cm :
1.5 szklanki sypkiego ryżu
750 ml mleka *ja używam półtłuste
1 torebka dużego cukru waniliowego
8 średnich jabłek 
masło do wysmarowania formy
masło 6 łyżeczek 
cynamon

Składniki na mniejsze naczynie o wym. 15 cm x 22 cm * na 3 osoby 
1 szklanka sypkiego ryżu
0.5  l mleka *ja używam półtłuste
1 torebka  cukru waniliowego
5 średnich jabłek
masło do wysmarowania formy
masło 4 łyżeczki
cynamon

P1030725

Wykonanie :
Gotujemy mleko z ryżem, mieszając często  do momentu kiedy ryż zmięknie i wypije całe mleko. Dodajemy 3 łyżeczki masła na większe naczynie lub 2 łyżeczki na mniejsze, oraz 1 torebkę cukru waniliowego , mieszamy.

Kiedy gotujemy ryż możemy zacząć dusić jabłka. Obieramy ze skorek, kroimy na ćwiartki  i wrzucamy do garnka z mala ilością wody na dnie. Dusimy je na wolnym ogniu do momentu aż jabłka lekko zmiękną.Nie gotujemy ich na mus . Posypujemy cynamonem , tyle ile lubimy.

Do wysmarowanego masłem naczynia kładziemy  pierwszą warstwę ryżu,rozkładamy go na całej powierzchni, na ryż kładziemy jabłka, następnie drugą warstwę ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni.

Na wierzch kładziemy 3 łyżeczki masła na większe naczynie lub 2 łyżeczki na mniejsze- można rozsmarować nożem po całości. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową.

Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego  do temp. 180 C na ok. 25-30 min. Wyjmujemy i posypujemy cynamonem. Możemy polać słodką śmietaną, lub jogurtem polanym np.syropem z agawy. 

Zapiekany ryż z jabłkamiryż z jabłkami

Print Friendly


62 thoughts on “Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem”

  • Mmmm… Moja wegańska wersja właśnie się piecze. Moja mama robiąc taką zapiekankę miesza ryż z koglem-moglem a jabłka z ubitą pianą! Też jest pycha polecam!

  • W naszym domu to żona głównie zajmuje się gotowaniem. Ale dzisiaj ona jest w pracy a ja mam dzień wolny więc wypadałoby coś zrobic. Wpisałem w Googla „ryż z jabłkami” i wyskoczył Twój przepis. Pyszne. Córka powiedziała: Tato sprawdziłeś się.
    Dzięki za przepis. Pozdrowienia z Irlandii.

  • Właśnie zrobiłam i z przykrością stwierdzam,ze nie do zjedzenia
    Masakra
    Ryż suchy,twardy,wszystko bez smaku
    Sorry,przepis nie trafiony

    • Jesli ryz gotuje sie za krótko bądź jest za mało mleka nic dziwnego że ryż suchy i nie do jedzenia. Mi wyszedl idealny a robiony wg przepisu.. przypadek? Raczej nie

    • A ja dziś robiłam i super wyszedł. Robiłam pierwszy raz i szukałam fajnego przepisu i jestem zadowolona bo trafiłam za pierwszym razem. Może tobie wyszedł suchy i twardy ryż bo go nie ugotowałaś do miękkości. Wszystko zależy od ryżu. Ja miałam taki ze musiałam podlać jeszcze odrobiną mleka( ok. 0,5 szkl więcej niż w przepisie). Nie zawsze trzeba patrzeć na ilości podane w przepisie czasami trzeba trochę obserwować co się z potrawa dzieje i wykazać odrobiną wyczucia. Czasami mozna cos zmodyfikowac pod swoje potrzeby. Pozdrawiam i myślę, że mogłaś zapytać autorki o to co moglo pójść nie tak za nim skrytykowałas.

  • 50 lat temu w internacie nie smakował mi.Teraz zrobiłam (69 lat)wnukom,właśnie zapieka się i bardzo jestem ciekawa ich reakcji.Napiszę.Na razie dziękuję.

  • wlasnie robie ryz z jablkami z pani przepisu wyglada swietnie w piekarniku mieszkam w holandi polnocnie groningen frysland 0d 10 lat tutaj niema takich pysznosci 🙂 🙂 🙂

    • Byłam w Holandii w Groningen kiedys, juz tak nie pamietam bo bylam dzieckiem. Ciekawa jestem jakie jest jedzenie holendrow ? Duńczycy np. jedzą zupełnie inaczej od nas, czyli od polaków. Kuchnia duńska odbiega bardzo do polskiej, inna tradycja, inne smaki, inne połączenia , inna kultura kulinarna. Z biegiem lat zaczęłam czuć kuchnię duńską, ale trwało to dość długo nim się przestawiłam i zaakcepotwałam tak do końca. Cieszę się że przepis się udał , pozdrawiam z Północnej Jutlandii 🙂

  • bardzo smaczny raz zrobiłam dzieciom na obiad były zachwycone inny przepis tak nie smakował dlatego dzisiaj nerwowo szukałam Twojego .Niby takie proste ale…coś w nim jest polecam bardzo dobre sama też jadłam pyszne i szybko się robi

    • Dzieki wielkie, zdziwilas mnie, bo faktycznie przepisow w necie mnogo i w sumie one jedne do drugich podobne, chyba musze zrobic to danie sama wkrotce, moze wymienie zdjecia na jakies ladniejsze bo ten przepis i zdjecia sa stare, z samego poczatku bloga , a przepis widze po komenatrzach jest dosc czesto robiony , pozdrawiam 🙂

  • Ja tez zrobilam dzisiaj ten przepis i wyszedl bardzo dobrze 🙂 Jedynie co to trzymalam krocej w piekarniku, ok 30 minut bo nie lubie jak jest za bardzo spieczone. Wyszlo tez ok 🙂

    Pozdrawiam takze z Danii, okolice Roskilde 🙂

  • Wow! Nie wiedziałam, że ryż może być taki pyszny! Dzięki za przepis, wyszło wyśmienicie! Pozdrawiam 🙂

  • Och! Dziś trafiłam na ten przepis i od razu wypróbowałam – jakie pyszności! Pewnie to dziwne, ale podczas moich 32 lat życia ryż zapiekany z jabłkami jadłam pierwszy (!!) raz i od razu pokochałam <3 dziękuję za świetny przepis – na pewno wypróbuję kolejne 🙂

    • Jesli chodzi o dodanie szczypty soli do ryzu to niestety ale nie jest to prawidlowe gotowanie tej potrawy a jesli juz to zalezy od oczekiwan !!! A szczypta soli do jablek ?!!! To jest potrawa na slodko!!! w kazdym razie blogerka wszechwiedzaca podala wysmienity przepis !!!?
      Mam nadziej ze tobie ze szczypta soli bedzie smakowalo

  • Czekam z niecierpliwością – cudo jest w piekarniku. Przypomniały mi się lata dzieciństwa i moja ukochana Babcia, az łezka zakręciła się w oku.

    • Dokładnie, ryż zapiekany z jabłkami to czasy dzieciństwa, wówczas nie było takich deserów jak teraz, wyszukanych, były proste i tanie, ale ten jest wart wprowadzenia do czasów obecnych 🙂

  • Właśnie zapiekam. wpadlam jeszcze na pomysl zeby dać na gore piane z ubitych bialek aby ryz nie był suchy i wszystko bylo jeszcze delikatniejsze… Jak myślicie,dobry pomysl?

  • Może być! ale gdzie ubita śmietana?? I nie widzę cukru! a powinno sie dać pod koniec duszenia jabłek cukier do smaku oraz 1 łyzke c. udru do śmietanki bitej. Oczywiście smietankę po zapieczeniu

    • może pani dodać cukier, ja nie stosuje bo nie używam zbyt dużo cukru, dodałam tam 1 cukier waniliowy, jabłka zawsze wybieram słodką odmianę oczywiście nie kwaśną. Co do śmietanki- ja nie dodaje śmietanki, robię wszystko na mleku. Nie lubie kiedy deser jest tłusty, dbam aby nie utyć za bardzo. Pozdrawiam

  • ten przepis z ryżem brązowym – po 2 godzinach w piekarniku okazał się genialny w smaku – pewnie przez przypadek 1 raz udało mi się dogotować ten ryż 😉

  • Ryż z jabłkami jadłam mnóstwo razy i średnio za nim przepadałam.
    Chłop sobie zażyczył, znalazłam Twój przepis i proszę, teraz jestem fanką 😛
    Najlepsza wersja, zdecydowanie. Dodana do repertuaru 😛
    Dzięki, pozdrawiam.

  • Jutro na obiad podam to danie-przypomniało mi się dzieciństwo kiedy yo danie gościło w minm rodzinnym domu nader często.
    Ach te smaki z dzieciństwa.MNIAM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *