Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

P1030722ryż z jabłkamiryż zapiekany z jabłkami

Składniki na okrągłe naczynie  jak do tarty o średnicy  25cm :
1.5 szklanki sypkiego ryżu
750 ml mleka *ja używam półtłuste
1 torebka dużego cukru waniliowego
8 średnich jabłek 
masło do wysmarowania formy
masło 6 łyżeczek 
cynamon

Składniki na mniejsze naczynie o wym. 15 cm x 22 cm * na 3 osoby 
1 szklanka sypkiego ryżu
0.5  l mleka *ja używam półtłuste
1 torebka  cukru waniliowego
5 średnich jabłek
masło do wysmarowania formy
masło 4 łyżeczki
cynamon

P1030725

Wykonanie :
Gotujemy mleko z ryżem, mieszając często  do momentu kiedy ryż zmięknie i wypije całe mleko. Dodajemy 3 łyżeczki masła na większe naczynie lub 2 łyżeczki na mniejsze, oraz 1 torebkę cukru waniliowego , mieszamy.

Kiedy gotujemy ryż możemy zacząć dusić jabłka. Obieramy ze skorek, kroimy na ćwiartki  i wrzucamy do garnka z mala ilością wody na dnie. Dusimy je na wolnym ogniu do momentu aż jabłka lekko zmiękną.Nie gotujemy ich na mus . Posypujemy cynamonem , tyle ile lubimy.

Do wysmarowanego masłem naczynia kładziemy  pierwszą warstwę ryżu,rozkładamy go na całej powierzchni, na ryż kładziemy jabłka, następnie drugą warstwę ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni.

Na wierzch kładziemy 3 łyżeczki masła na większe naczynie lub 2 łyżeczki na mniejsze- można rozsmarować nożem po całości. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową.

Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego  do temp. 180 C na ok. 25-30 min. Wyjmujemy i posypujemy cynamonem. Możemy polać słodką śmietaną, lub jogurtem polanym np.syropem z agawy. 

Zapiekany ryż z jabłkamiryż z jabłkami

Print Friendly


59 thoughts on “Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *