Syrop dyniowo-korzenny do kawy

Syrop dyniowo-korzenny do kawy

Syrop dyniowo-korzenny do kawy

syrop dyniowy

Rewelacyjny syrop korzenno dyniowy do jesienno zimowej kawy …lub znanej kawy dyniowej  Pampkin Spice Latte z bitą śmietaną.

Syrop dyniowo korzenny  ma gęstawą konsystencję ale na tyle płynną by z łatwością wylewał się z butelki do kubka z kawą. Kawa smakuje jak piernikowa za sprawą korzennych przypraw.  Syrop jest słodki ponieważ zawiera sporą ilość cukru oraz dodatkowo trochę skondensowanego słodkiego mleka. Dodanie mleka skondensowanego jest opcjonalne i nie trzeba tego robić. Można  zamiast cukru użyć samego mleka skondensowanego słodzonego lub zrobić pół na pół z cukrem, tak jak ja.  Gotowanie cukru z wodą i przyprawami korzennymi powoduje że syrop nabiera gęstawej konsystncji. Przechowywać go należy w zamkniętej butelce w lodówce przez kilka tygodni.

p1060842

Składniki na 400 ml :
250 ml wody
100 gram cukru brązowego 
160 gram upieczonej dynii np. hokkaido –  zmiksować na mus
5 goździków całych lub zmielić
1 lyżeczka prawdziwej esencji z wanilii lub ziarna z 1 laski waniliowej
1 łyżeczka imbiru
1  łyżeczka cynamonu
1/2  łyżeczki gałki muszkatałowej

p1060838

Wykonanie:
Wodę, cukier oraz przyprawy suche gotujemy razem aż do zagotowania się.  Następnie odstawiamy na  ok 20 min.
Dynię wcześniej oczyszczamy i pieczemy w piekarniku aż do miękkości, zajmuje to ok 30 min w 200 C.
Dynię obieramy ze skóry  i blendujemy na gładki mus. Syrop z garnka przecedzamy przez gazę. 
Następnie dodajemy do niego mus z dyni i blendujemy wszystko razem.
Przelewamy do wyparzonej butelki. Trzymamy w lodówce.

p1060833syrop dyniowy do kawy

Smacznego! Pysznej kawy!

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *