Mango Lassi – Indyjski koktajl jogurtowy z mango

Mango Lassi – Indyjski koktajl jogurtowy z mango

Mango Lassi – Indyjski koktajl jogurtowy z mango

mango lassi

Mango Lassi – indyjski napój przyrządzany z jogurtuwody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Często zamiast wody dodaje się mleko. Tradycyjne mango lassi ma smak słony i przyprawiony jest chilli. Najbardziej znane i lubiane jest mango lassi w wersji słodkiej z kardamonem. Taki też przepis podany został poniżej.

Koktajl z mango musi być mocno schłodzony zanim zaczniemy go pić. Mango lassi powinno być dosyć gęste ale na tyle by można je było swobodnie pić ze szklanki. Do przygotowania najlepsze jest świeże dojrzałe i przede wszystkim słodkie mango .

W naszym kraju raczej ciężko takie dostać ponieważ sprowadzane są zielone mango zerwane zbyt wcześnie z drzewa, dojrzewające  podczas transportu a często w sklepie kupujemy je na wpół zielone jeszcze, takie mango nigdy nie będzie smakować tak jak powinno, dojrzałe i pachnące od naturalnego słońca. Smak takiego mango lassi będzie niezły ale do oryginału mu będzie daleko.

W sklepach azjatyckich lub typu „kuchnie świata” można dostać przecier z mango w puszkach, taki przecier jest słodki oraz mocno żółty,nie wiem czy dodają do niego kurkumy w celu podbarwienia czy faktycznie jest to przecier z dojrzałych w gorących krajach owoców. Oba koktajle i ze świeżego owocu i te zrobione z przecieru smakują dobrze, dodatek przyprawy kardamonu nadaje wyrazistego smaku.

Mango lassi

 Przepis na 2 osoby:

mango

1 dojrzałe mango
1 duży jogurt natrualny gęsty
mleko roślinne/krowie lub woda
(0.5 szklanki)
przyprawa kardamon- troszkę dla aromatu
do dosłodzenia: cukier, miód, syrop klonowy
(dowolnie co kto lubi)

Mango obieramy ze skóry, kroimy na kawałki ( uważamy na pestkę w środku)
Wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe dodatki, blendujemy na gładki koktajl.

mango

mango lassi

mango lassi

Smacznego!

 

 

Print Friendly


4 thoughts on “Mango Lassi – Indyjski koktajl jogurtowy z mango”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *