Marcipan Påskeæg – wielkanocne jajka marcepanowe

Marcipan Påskeæg – wielkanocne jajka marcepanowe

Marcipan Påskeæg – wielkanocne jajka marcepanowe

PåskeægPåskeæg

Takie marcepanowe jajka własnej roboty robi się w Danii na Wielkanoc. Jest bardzo dużo rodzaji takich jajek, z różnymi dodatkami, z różnymi masami, dekoracjami…. Dzisiejszy przepis jest na jajka z marcepanu, które w środku mają nadzienie z  masą karmelową czyli kajmakową, oblane gorzką czekoladą.

Påskeæg

Przepis na 12 sztuk
masa marcepanowa 375 gram
masa kajmakowa do nadziewania 11 pełnych łyżeczek
100 gram gorzkiej czekolady dobrej jakości 70/80 % kakao
100 gram białej czekolady
inne ozdoby lub posypki (ja użyłam suszonych kawałków malin )

PåskeægPåskeæg

Wykonanie
Użyłam gotowej masy marcepanowej ze sklepu. Było 375 gram, wyszło mi z niej 12 jajek po ok. 30-31 gram marcepanu na 1 jajko.

Marcepan kroimy na kawałki * ok 30/31 gram porcja i formujemy na tzw.jajko. Ja używałam do tego noża oraz rąk. Przecinamy wzdłuż. palcem robimy dość głębokie i długie wgłębienia na masę kajmakową. Wkładamy do jedenej połówki jajka 1 większą łyżeczkę masy kajmakowej. Zakrywamy drugą częścią marcepanu. Zlepiamy dookoła tak jak pierogi. Znów za pomocą rąk i noża formujemy na kształt jajka.

Czekoladę rozpuszczamy i obtaczamy dokładnie nasze marcepanowe jajka. Używałam do tego dużej łyżki, na którą kładłam jajko, a drugą łyżką oblewałam dokładnie czekoladą.
W drugim garnuszku rozpuszczamy białą czekoladę i robimy nią paski na naszych czekoladowych jajkach. Za pomocą wykałaczki mieszamy białą czekoladę z gorzką tworząc w ten sposób mozaikę. Wstawiamy do lodówki aby czekolada zastygła, trzymamy jajka w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Niektóre jajka obsypane zostały suszonymi okruszkami malin. Drugi wariant jajek to oblanie ich białą czekoladą a wzorki robimy z gorzkiej.

PåskeægPåskeægPåskeægPåskeægPåskeægP1040021

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *