Øllebrød – duńskie śniadanie za dawnych czasów

Øllebrød – duńskie śniadanie za dawnych czasów

Øllebrød – duńskie śniadanie za dawnych czasów 

p1060964

Øllebrødjest to bardzo stara potrawa kuchni duńskiej, wywodząca się od mnichów , którzy żyli bardzo skromnie i do przygotowywania potraw używali wszystkich dostępnych im produktów. Głównym składnikiem tego dania jest chleb razowy ciemny  rozgotowany w bardzo słodkim ciemnym piwie o  bardzo małej zawartośći alkoholu , niecałe 1.9 porc. Potrawa słodzona miodem. Koniecznie podawana z ubitą śmietaną. Potrawa serwowana głównie na śniadanie, jest sycąca i rozgrzewająca. Øllebrød- oznacza nic innego jak chleb w piwie. Ma bardzo specyficzny smak, nie każdemu to zasmakuje ale warto spróbować i mieć własną opinię ..

p1060959

Składniki dla 2 osób
5 kromek ciemnego razowego chleba , najlepsze z ziarnami .
Pieczywo może być czerstwe.
1 piwo małe typu Karmi , karmelowe lub 6inne ciemne bardzo słodkie
piwo o niskiej zawartości alkoholu niecałe 1.9 % lub bezalkoholowe
200 ml wody
2 duże łyżki miodu
2 łyżki ciemnego syropu do słodzenia np. klonowego
jeśli nie mamy to więcej miodu
śmietana tłusta do ubijania np 36 %

Wykonanie
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu aż do momentu kiedy chleb rozpadnie się na papkę o gęstawej konsystencji.
Śmietanę schłodzoną ubijamy na sztywno bez dodatków.
Nakładamy danie na talerz a na nie ubitą śmietanę. Możemy posypać orzechmi na wierzchu.

p1060963

p1060968

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *