Påskeæg – wielkanocne jajka bajaderkowe

Påskeæg – wielkanocne jajka bajaderkowe

Påskeæg – wielkanocne jajka bajaderkowe

påskeægpåskeæg

Duńskie jajka deserowe robione na święta Wielkanocne. Pomysłów na wykonanie takich jajek jest bardzo wiele, dzisiejsze będą zrobione na bazie masy bajaderkowej z rumem oraz nadziewane kajmakiem. Oblane obowiązkowo dobrą gorzką lub białą czekoladą, ozdobione suszoną posypką z malin.

Inny przepis na podobne jajka wielkanocne z marcepanu znajdziecie tutaj Jajka Wielkanocne z marcepanem

påskeægpåskeæg

Składniki na 10 większych jajek
300 gram odpadów ciasta czekoladowego, takie które już wam obeschło i nie ma komu jeść.
100 gram suchych zwyczajnych herbatników typu petitki, mogą być w czekoladzie.
gotowa masa kajmakowa z puszki
gorzka czekolada do oblania jajek ok 170 gram
biała czekolada do dekoracji ok 50 gram
zapach rumowy 1 łyżeczka, jeśli potrzeba więcej to dodać.
1 łyżka dżemu morelowego lub z czarnej porzeczki/borówki
jeśli odpadki ciasta są bardzo suche to dać więcej dżemu aby masa była wilgotna i kleista.

påskeæg

Wykonanie
Wszystkie składniki suche należy zblendować na sypko, dodać mokre składniki i wyrobić masę. Wstawić do zamrażarki na 30min lub 1 godzinę aby masa była plastyczna i dobra do formowania jajek, a dodatkowo taka zimna masa nie klei się po rękach.

Nabieramy na dłonie trochę masy i formujemy jajko, uzywałam do tego też noża którym formowałam brzegi jajka.

Przekrajamy wzdłóż, robimy w obu połówkach wgłębienia palcem, dość długie i głębokie.

Nakładamy do jednej połówki po 1 łyżeczce masy kajmakowej, zakrywamy drugą połówką jajka i sklejamy za pomocą palców brzegi, tak jakbyśmy lepili pierogi. Nadajemy odpowiedni kształt końcowy.

Czekoladę rozpuszczamy i oblewamy dokładnie nasze bajaderkowe jajka. Używałam do tego dużej łyżki, na którą kładłam jajko, a drugą łyżką oblewałam dokładnie czekoladą.
W drugim garnuszku rozpuszczamy białą czekoladę i robimy nią paski na naszych czekoladowych jajkach. Za pomocą wykałaczki mieszamy białą czekoladę z gorzką tworząc w ten sposób mozaikę.Posypujemy suchą kolorową posypką. Wstawiamy do lodówki aby czekolada zastygła. Trzymamy najlepiej w lodowce lub chłodnym miejscu.

jajka wielkanocne bajaderkwowePåskeægpåskeægpåskeægP1040241

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *