Risengrød – czyli duński ryż na mleku

Risengrød – czyli duński ryż na mleku

Risengrød – czyli duński ryż na mleku

ryz na mleku

Tak jak  w Polsce, w Danii również jada się ryż na mleku , z cukrem cynamonowym i kleksem masła na wierzchu. Taki ryż je się głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia podczas weekendowych śniadań. Do tego dania używa się specjalny ryż , taki sam jak do risotto. Ryż ten jest bardzo kleisty i ma bardzo krótkie ziarnka. Bardzo dobrze rozpada sie w gotowaniu i ma mazistą konsystencję. 

 

Duńczycy robią ten ryż oraz podają w ten oto sposób
Przepis na 2 osoby
Ryż do risotto 100 gram
pół litra dowolnego mleka
szczypta soli
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki masła

Wykonanie
Do rondla o grubym spodzie wlewamy mleko oraz wsypujemy ryż. Dodajemy szczyptę soli. W momencie zagotowania się mleka skręcamy palnik na mały i gotujemy tak aż do momentu kiedy ryż wchłonie prawie całe mleko i będzie miękki. Cały czas trzeba pilnować garnka aby ryż się nie przypalił, co bardzo często się zdarza. Należy często mieszać. Cukier, drobny do wypiekow , mieszamy z cynamonem. Ryż wkładamy do misek i posypujemy cynamonowym cukrem, na wierzch kładziemy 1 łyżeczkę masła.

p1070160p1060939 p1060942p1070162

Print Friendly


1 thought on “Risengrød – czyli duński ryż na mleku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *