Smørrebrød – kanapki z makrelą i jajkiem

Smørrebrød – kanapki z makrelą i jajkiem

Smørrebrød med makrel i tomat og æg
Otwarta kanapka z makrelą w sosie pomidorowym i jajkiem 

5

Na wstępie małe wyjaśnienie co to jest  smørrebrød – ( dosłownie w tłumaczeniu na j.polski  znaczy: posmarowany chleb)

Smørrebrød med makrel i tomat

Jest to bardzo tradycyjna duńska  potrawa serwowana w postaci otwartej warstwowej kanapki, składająca się głównie z kromki razowego chleba -rugbrød posmarowanego masłem oraz pokrytego najróżniejszymi dodatkami. Ze względu na fakt, że kanapki są warstwowe a często  osiągają dość dużą wysokość poprzez liczne dodatki, jada się je za pomocą widelca i noża.

Początkowo smørrebrød była zwykłą kanapką zawierającą  tylko chleb, ser i kiełbasę którą, ludzie zabierali jako  prowiant do pracy. 

Z czasem kanapki stały się na tyle popularne, że zaczęły pojawiać się w menu, w restauracjach  (w roku 1883 pojawiły się jako pierwsze w menu w Kopenhaskiej restauracji Nimb w ogordach Tivoli )

Jednym z pierwszych, który otworzył restauracje serwujące duński smørrebrød, był Oskar Davidsen.  W menu otworzonej w Nørrebro restauracji zawarł aż 177 odmian tej kanapki. Obecnie już piąte pokolenie rodziny Davidsen podtrzymuje tradycję restauracji smørrebrød.

Smørrebrød med makrel i tomat

Przepis na smørrebrød z makrelą i jajkiem:
Kanapka smakuje wyśmienicie, nie potrzeba do jej wykonania wyszukanych składników, a rybę używa się z puszki .
Składniki na 2 kanapki
1 mała puszka filetów makreli w sosie pomidorowym
2 jajka
czerwona papryka
majonez
2 kromki chleba razowego z masłem
mała czerwona cebula
szczypiorek
pieprz czarny

Kolejność układania składników
chleb posmarowany masłem, pokrojone w plasterki jajka (ugotowane na twardo),makrela w pomidorach, majonez,czerwona cebulka i szczypiorek, krążki czerwonej papryki, pieprz.

Smørrebrød med makrel i tomatSmørrebrød med makrel i tomat

Smørrebrød med makrel i tomat

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *