Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański który jest po prostu Mega pyszny !

Bigos jest dosyć czasochłonnym daniem, dlatego należy go robić od razu więcej. Najlepiej bigos smakuje po kilku odgrzewaniach, swoje walory smakowe zyskuje z dnia na dzień. Bigos można wekować  i trzymać w spiżarni, można też mrozić, z tym że już smak nie jest ten sam, więc lepiej wekować w słoiki.

Składniki na bigos z 2 kg kapusty
ok 1 kg poszatkowanej białej kapusty
ok 1 kg kiszonej kapusty
niepełna szklanka czerwonej lub zielonej soczewicy
2 cebule
2 duże garści suszonych śliwek bez pestek
ok 4 dużych marchewek
500 gram pieczarek
1 garść rodzynek
2 puszki krojonych pomidorów
przyprawy
sos sojowy lub sól, ostra i słodka papryka, ostra pasta paprykowa jeśli lubicie pikantne dania, pieprz , trochę kminku jeśli lubicie, 5 listków laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarna owoca jałowca * plus takie przyprawy dodatkowe jakie sami lubicie dodawać do swoich dań.

Wykonanie

Białą poszatkowaną kapustę wkładamy do dużego gara o grubym nie przypalającym dnie. Marchewki albo ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w talarki i dodajemy do gara.

Zalewamy kapustę i marchewkę do połowy wodą. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, kminek.

Dusimy tak aż kapusta zmniejszy swoją objętość i będzie lekko miękka. Cebule kroimy w kostkę i możemy przyrumienić na patelni z oliwa. Następnie do gara z kapustą białą dodajemy zrumienioną cebulę i kpustę kiszoną, wcześniej poszatkowaną na mniejsze kawałki a jeśli jest bardzo kwaśna to należy ją wcześniej przepłukać też wodą.

Dodajemy w międzyczasie pokrojone na pół suszone śliwki i rodzynki. Mieszamy obie kapusty razem i dusimy na wolnym ogniu.

W tym czasie można już też ugotować soczewice na al dente, tak ok. 10 min. aby jej nie rozgotować. Soczewicę dodajemy do bigosu na sam koniec duszenia.

Pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do gara z kapustami. Wszystko dusimy na wolnym ogniu kilka godzin. Kiedy składniki zmiękną , dodajemy pomidory z puszek, oraz resztę przypraw.

Ja dodałam także 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej. Dusimy i dusimy cały czas …. jest to powolny proces. Soczewicę dodałam do bigosu po 2,5 h.

Pierwszego dnia dusiłam bigos 3,5 h, następnego dnia ponowne 2 h, na bardzo małym ogniu. Czynność można powtarzać przez 3 dni.

Bigos po kilku grzaniach jest najlepszy.

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *