Krem z dynii z orientalną nutą curry

Krem z dynii z orientalną nutą curry

Krem z dynii z orientalną nutą curry

krem z dynii

Krem z dynii na styl orientalny z zieloną pastą curry, imbirem oraz trawą cytrynową. Pikantny, aromatyczny i rozgrzewający. Zdecydowanie godny polecenia na chłodne jesienne dni.

Składniki :
1 kg dyni *polecam hokkaido
1 cebula
ok. 1 litra bulionu warzywnego
pasta curry (zielona lub żółta )
lub 2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól lub sos sojowy
2 ząbki czosnku
kawałek startego świeżego imbiru
2 laski trawy cytrynowej * opcjonalnie ale nie koniecznie

p1060739

Wykonanie
Dynię dokładnie myjemy , oczyszzamy z pestek. Kroimy na większe kawałki *nie obieramy jej ze skóry* i układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 st. przez 20 min aż do miękkości. Czas pieczenia troszkę uzależniony jest od rodzaju dyni. Dynia hokkaido piecze się szybko, 20 min.

Po upieczeniu dynię hokkaido kroimy w mniejsze kawałki * kostkę * razem ze skóra, ponieważ skórka z dyni hokkaido jest mięciutka i nadaje się do zblendowania. Jeśli używamy dynię piżmową to po upieczeniu obieramy dynię ze skóry, która nie nadaje się do dalszego użycia bo jest twarda i nie smaczna. Dynia hokkaido ma bardzo mocno pomarańczowy kolor a zupie nadaje intensywnego żółtego koloru. Dodatkowo plusem przy hokkaido jest fakt że nie musimy obierać jej ze skóry.

Trawę cytrynową gotujemy w bulionie na wolnym ogniu przez ok 25 min aby wydobyć z niej aromatyczny olejek który nadaje orientalny smak. Jeśli nie używamy trawy cytrynowej to po prostu przygotowujemy ok 1 litr bulionu.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z łyżka oleju.

Do bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, zeszkloną cebulę, wyciśnięty czosnek, przyprawy, oraz starty na tarce o małych oczkach imbir, można go też przecisnąć przez praskę do czosnku . Ilość imbiru zależy od waszych własnych upodobań. Jeśli dodajemy pastę z curry należy zacząc ją dodawać w malutkiej ilości. Pół łyżeczki nadaje zupie pikantności a cała łyżeczka mocnej pikantności. Pastę curry również dozujemy według własnych upodobań smakowych. Curry w proszku nie jest taka ostra i można dać śmiało 2 łyżeczki.

Gotuemy wszystko na małym ogniu ok 20 minut po czym blendujemy zupę na krem.

krem z dynii

PS. Jeśli obawiamy się konsystencji uzyskanego kremu możemy dynię zblendować oddzielnie, i do zblendowanej dyni dolewać bulionu, mieszając sprawdzać konsystencję jaka nam najlepiej odpowiada. Dopiero po tym gotować zupę 20 min na wolnym ogniu, dodając resztę składników z listy.

p1060734

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *