Pieczone placki z dynii i ziemniaków

Pieczone placki z dynii i ziemniaków

Pieczone placki z dynii i ziemniaków 

placki z pieczonej dynii i ziemniakow p1060831

Składniki na 15-16 sztuk
500 gram ugotowanych ziemniaków
500 gram upieczonej dynii
sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa
2 duże ząbki czosnku
1 cebula
2 jajka
150 gram mąki pszennej

placki z pieczonej dynii i ziemniakow

Wykonanie
Dynię wraz ze skórą kroimy na większe kawałki, pieczemy w piekarniku przez ok 25 min w temp 200 C do miękkości. Bez przykrycia, skórką do góry. Blaszkę posmarować olejem.
Cebulę pokoroić w kostkę i zrumienić na patelni na oliwie.
Ciepłą dynię pokroić w małe kawałki i wrzucić do miski (jeśli dynia piżmowa to bez skóry, jeśli hokkaido to ze skórką )
Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem zrobić puree. Dodać ciepłe ziemniaki i ponownie utłuc wszystko razem, wymieszać dobrze dynię z ziemniakami na gładką masę. Dodać przyprawy,wyciśnięty czosnek, przysmażoną cebulę, posmakować. Dodać jajka, wymieszać. Dodać mąkę i całość dobrze razem połączyć.
Formować grubsze placuszki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonie moczyć w wodzie przed formowaniem placuszków, nie będzie się masa kleić do rąk.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku , w temp 180 C przez 25 min.
Podawać z sosem grzybowym, pieczarkowym lub ze śmietaną.

p1060776placki z pieczonej dynii i ziemniakow

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *