Galaretki z kurczaka

Galaretki z kurczaka

Galaretki z kurczaka

galaretka z kurczaka

Przepis na 10 galaretek
użyłam szkalneczek o poj.150 ml

Na rosół/wywar:
1 pierś z kurczaka
7 pałeczek z kurczaka lub 3 udka całe
4 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
1 cebula
5 ziaren pieprzu, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
sól, ewentualnie papryka ostra lub słodka

Pozostałe składniki:
groszek z puszki
kukurydza z puszki
2 ząbki czosnku
20 gram żelatyny w proszku

galaretka z kurczaka

Wykonanie:
Gotujemy normalny rosół z warzywami i mięsem.
Do dużego garnka wrzucamy umyte mięso, zalewamy wodą tak aby dobrze przykryła mięso i warzywa
( musi być więcej jak 1.5 l, bo potrzebujemy 1 litr do zalania galaretek)
Wrzucamy obrane warzywa. Marchewki najlepiej włożyć nie pokrojone ponieważ póżniej będziemy je kroić w kosteczkę do galaretek. Dokładamy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1 h. W międzyczasie zdejmujemy powstałą szumowinę z rosołu (powstała w pierwszej fazie gotowania pianę)
Marchewki wyławiamy i kroimy w drobna kosteczkę. Resztę warzyw odcedzamy od rosołu, nie będziemy ich używać do galaretki, ale dały one rosołkowi odpowiedni smak i aromat. Sprawdzamy smak rosołu i w razie potrzeby dosalamy lub doprawiamy wg.uznania .
Mięso kroimy w kawałki (skórę z udek usuwamy )
1 litr rosołu zagotowujemy w rondlu, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz żelatynę i energicznie mieszamy aż nam się rozpuści.
Odstawiamy do ostygnięcia. (może być lekko ciepłe)
Do szklaneczek na dno układamy warstwami po trochę groszku, następnie marchewkę,pokrojonego kurczaka i kukurydzę.
Zalewamy rosołem.Wstawiamy do lodówki aż glaretki stężeją.

galaretka z kurczaka

Smacznego !

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *