Jajka faszerowane pieczarkami zawijane w szynce szwarcwaldzkiej

Jajka faszerowane pieczarkami zawijane w szynce szwarcwaldzkiej

Jajka faszerowane pieczarkami zawijane w szynce szwarcwaldzkiej

faszerowane jajka pieczarkami zawijane w szynce szwarcwaldzkiej

Składniki na 14 sztuk:
7 jajek ugotowanych na twardo
14 dużych plastrów szynki
28 szt krótkich szparagów w zalewie
14 słupków zielonego ogórka
14 pasków świeżej papryki
500 gr pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła
Sól,pieprz do smaku
3 łyżki gęstego majonezu
wykałaczki
zielone oliwki
Na galaretę :
Bulion warzywny lub kostka warzywna
Żelatyna w proszku
Wykonanie:
Pieczarki pokroić w małą kosteczkę, na patelni rozpuścić 2 łyżki masła zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pieczarki, dusić na małym ogniu aż do wyparowania wody z pieczarek.
Jajka przekroić na pól, wyjąć z nich żółtka które rozkruszamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy wszystko razem, dodajemy sól, pieprz, majonez.
Nakładamy farsz na połówki jajek, na farsz kładziemy po 2 szparagi,słupek zielonego ogórka oraz pasek świeżej papryki, zawijamy całość plastrem szynki, układamy na półmisku.Przekłuwamy środek szynki wykałaczką na którą nabijamy po 2 oliwki.  Glazurujemy całość galaretą przyrządzoną z bulionu i żelatyny( przepis na sporządzenie znajduje się na opakowaniu żelatyny) Schładzamy w lodówce.

faszerowane jajka pieczarkami zawijane w szynce szwarcwaldzkiej

faszerowane jajka pieczarkami zawijane w szynce szwarcwaldzkiej

Smacznego
Małgorzata Drohomirecka , Pani Kucharka

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *