Śledź na ostro – pyszny !

Śledź na ostro – pyszny !

Śledź na ostro – pyszny !

Lubię śliedzie w zalewach octowych, zrobiłam dobrego śledzia ze składnikami jakie ja lubię najbardziej, wyszedł przepyszny! Polecam Wam zrobić takiego śledzika jeśli lubicie takie smaki i dodatki:-)

Śledź Małgorzaty- pysznyŚledź Małgorzaty- pyszny

Składnki na 1 kg śledzia:
ok 1 kg ładnego śledzia w zalewie własnej lub w oleju
3 duże cebule (teraz sezon na młoda cebulę bez łupin)
2 łyżeczki ostrej pasty z papryczki chilli np: harissa
1 główka czosnku
2 łyżeczki cukru
ok 250 ml octu zwykłego lub jabłkowego
(z jabłkowym będzie delikatniejszy)
olej np: rzepakowy
(nie używać oliwy ponieważ nie nadaje się do śledzia, nie będzie dobry w smaku)
pół małego słoiczka kaparów (doskonałe do śledzia)

śledzie jeśli są bardzo słone to namoczyć w mleku kilka godzin.
Jeśli są to śledzie w zalewie olejowej to nie trzeba ich moczyć.
Cebulę kroimy w półplasterki, wrzucamy do miski, dodajemy poszatkowane kapary, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, 2 łyżeczki ostrej pasty z papryki, skrapiamy obficie octem, posypujemy 2 łyżeczkami cukru, mieszamy.
układamy w słoiku warstwowo : pokrojonego w kawałki śledzia i cebulę z dodatkami, i tak robimy na przemian aż po czubek słoika przy czym kończymy na warstwie z cebulą.
Wlewamy ocet oraz dopełniamy olejem. Zakręcamy słoik i potrząsamy aby ocet dobrze się wymieszał z resztą składników. Odstawiamy do lodówki na 2 dni.

Śledź Małgorzaty- pysznyDSC02880

 Smacznego!

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *