Buraczki w occie – proste i pyszne

Buraczki w occie – proste i pyszne

Buraczki w occie – proste i pyszne

Składniki na 1 kg

1 kg małych buraków
700 ml octu zwykłego
400 g cukru
5 listków ziela ang.
15 ziarenek pieprzu
1-2 laski cynamonu
5 całych goździków
6 całych ziaren kardamonu
2 łyżeczki soli

Buraki całe wraz ze skórą wrzucamy do wrzątku i gotujemy 30 min.
Następnie po przestudzeniu obieramy ze skóry.
Kroimy w grubsze plastry.

Zalewa
Ocet wraz z cukrem i pozostałymi składnikami doprowadzamy do wrzątku. Zmniejszamy grzanie na minimum i gotujemy jeszcze chwilę * ok. 10 min.

Buraki wkładamy do wyparzonych czystych słoiczków i zalewamy zalewą.
Zakręcamy od razu słoiczki nakrętkami i stawiamy je do góry dnem na całą noc.

Buraczki są już dobre do jedzenia na następny dzień.

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *