dżem wiśniowy

dżem wiśniowy

dżem wiśniowy 

DSC02890

Dżem możemy wykonać na różne sposoby,  z różnymi dodatkami. Ja zrobiłam klasyczny dżem z samych wiśni. Dżem możemy wysmażać tylko z dodatkiem cukru ( najbardziej babciny dżem i najmniej przetworzony) lub dodać substancje żelujące typu Żelfix,Dżemix  lub  Pektynę ( pochodzenia czysto owocowego, nie zawiera chemii) dżem możemy zrobić mocno słodki lub mniej słodki ,w zależności ile dodamy cukru na kilogram owoców. 

dżem wiśniowy domowy

Przepis:
Na 1 kg wiśni dodaje się przeważnie od 300-500 gram cukru
( ja dałam 500 gram, dżem wyszedł mi słodki i moim zdaniem nie potrzeba dawać więcej jak 500 gram cukru)
1pełna łyżka kwasku cytrynowego ( aby dżem był słodko-winny)
Substancja do zagęszczania  /opcjonalnie

dżem wiśniowy domowy

Wykonanie:
Wiśnie myjemy dwa razy w wodzie.
Wisnie należy wydrolować z pestek, w tym celu należy kupić specjalną maszynkę do drylowania wiśni. Nie jest ona droga, kosztuje od 16 do 25 zł w zależności gdzie ją kupimy.
Do garnka w którym będziemy robić dżem wrzucamy wiśnie oraz zasypujemy je cukrem. Odstawiamy na ok 30 minut, może być dłużej- aby sok puścił.
Następnie na większym gazie zagotowujemy całość ( wytworzy się wtedy bardzo dużo soku z wiśni i pianka) skręcamy moc kuchenki na mniejszą i smażymy bez przykrycia mieszając co jakiś czas, zwłaszcza gdy dżem zacznie gęstnieć i może się przypalić do dna garnka. 

Jeśli wytworzy się bardzo dużo soku z wiśni to należy odlać trochę soku do słoiczków i zawekować na jesienny sok do herbaty. Zbyt dużo soku spowoduje, że bardzo długo będziemy wysmażać dżem.
Ja odlałam sok z każdego garnka, w którym wiśnie zasypałam cukrem.  Wyszły mi 4  słoiczki soku z 9 kg wiśni. * słoiczki o pojemności typowego małego dżemu ze sklepu.

Jeśli robimy dżem z żelfixem lub pektyną to przepis wykonania zawsze jest z tyłu opakowania. żelfix kupujemy odpowiedni do ilości cukru jaki chcemy dodać do dżemu. Sa dwa rodzaje żelfixu, na 350 gr cukru oraz na 500 gr cukru. 

Jeśli robimy dżem metodą długotrwałego wysmażania owoców z cukrem, to  dżem należy wysmażać przez 3  kolejne dni po 1.5 do 2.0  godzin dziennie. Podobno taki smak dżemu smażonego 3-dniowym etapem jest najsmaczniejszy. 

Ja zawsze dżem zostawiam aż do wystygniecia w garnku , wtedy sprawdzam czy jego gęstość mi odpowiada a następnie ponownie go zagotowuje i przelewam gorący do słoików. 

Gorący dżem (jest on wtedy bardzo płynny)wlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na ręczniczku aż do momentu ostygnięcia dżemu. Dżem wtedy się zassie i nie trzeba już go pasteryzować w garnku z wrzątkiem lub piekarniku. Jet to bardzo dobra metoda i szybka.

dżem wiśniowy domowy DSC02951 DSC02952

Podczas przygotowywania dżemu mamy miłą niespodziankę i dodatkowo uzyskujemy sok wiśniowy (ja używam zimą do herbat)

sok z wiśńi

Smacznego!

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *