Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

ogórki małosolne

ogórki małosolne

Przepis na ogórki:
małe ogórki gruntowe do kiszenia 1.5 kg
dodatki:
2 liście chrzanu
można też dodać liście owoców pestkowych
(winogrona, porzeczki, wiśni,czereśni)
koperek kilka gałązek
główka czosnku obranego
kawałek korzenia chrzanu ( nie musi być)
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
1 łyżeczka gorczycy
Zalewa:
Na 1 litr ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka stołowa soli

Przygotowanie:
W dużym słoju lub kamionce układamy ścisło ogórki przekładając dodatkami ( w warzywniaku można kupić gotowy zestaw świeżych dodatków do kiszenia ogórków) można oczywiście skomponować je samemu. Często do liści chrzanu dodawane są liście wiśni,czereśni, czarnej porzeczki lub winogrona.Liście oraz gorczyca powodują że ogórki są twarde.
Dodać pozostałe przyprawy, zalać przestudzoną wodą z solą ( nie może być gorąca, najlepiej chłodna lub zimna) Ja zużyłam ok 2 litry wody.
Zakręcić pokrywką słój lub przykryć naczynie gazą. Po 1-2 dniach ogórki są już dobre do jedzenia.
Im dłużej stoją tym bardziej robią się kiszone.

ogórki małosolne

ogórki małosolne

ogórki małosolne

Smacznego!

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *