Powidła śliwkowe – pyszne

Powidła śliwkowe – pyszne

Powidła śliwkowe – pyszne 

Pyszne powidła śliwkowe, tradycyjne bez zbędnych dodatków oraz polepszaczy. Wymagają nieco czasu i cierpliwości ale warto takie zapasy zrobić na zimę , polecam serdecznie przepis 🙂

p1060686

Do powideł śliwki powinny być bardzo dojrzałe i  słodkie. Takie śliwki z przymarszczoną skórka przy ogonku , wyglądające na przejrzałe są najlepsze.  Mocno słodkie śliwki nie potrzebuja wogóle cukru tylko długotrwałego procesu smażenia. Można dodać miążśz z laski wanilii  lub dobrą wanilię w proszku  lub płynie,  domowej roboty. Oczywiście cukier też można dodać jeśli ktoś lubi bardziej słodkie powidła, tylko nie za dużo. Przy bardzo słodkich śliwkach  max. 100 gram cukru na 1 kg owoców. 

p1060687

 

składniki
Mocno dojrzałe, miękkie i słodkie śliwki węgierki lub inne / tyle kg ile macie ochotę przrobić
*ja robiłam powidła z 5 kg śliwek plus dodałam do nich 250 gram cukru.
wanilia/ opcjonalnie

Czas wykonania : 3 dni stopniowego wysmażania 

Wykonanie
Śliwki myjemy i usuwamy pestki.  Jeśli śliwki są bardzo miękkie, wystarczy wrzucić je do garnka przekrojone na pół  , ponieważ takie śliwki bardzo szybką rozpadną się w trakcie duszenia.
Śliwki wrzucamy do dużego szerokiego gara z grubym dnem i doprowadzamy najpierw do puszczenia soku i rozpadnięcia się owoców. Jeśli dodajemy cukier i wanilię to najlepiej dodać w trakcie wysmażania się śliwek  drugiego  dnia. 
W fazie począkowej przypomina to zupę śliwkową, ponieważ jest tyle soku, że aż tródno wyobrazić sobie jak ma powstać z tego dżem…. na małym ogniu przez długi czas wysmażamy całą zawartość, aż stopniowo soku będzie coraz mniej a śliwki będą coraz bardziej przypominać powidła. Najlepiej rozłożyć ten proces od 2 do 3 dni. Codziennie wysmażać powidła przez ok. 2-3 h na bardzo malutkim ogniu. Powidła należy od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką, szczególnie kiedy zaczną gęstnieć. Należy pilnować aby nie przypaliły się do dna garnka.
Odstawiamy na noc. Czynność powtarzamy przez 2 kolejne dni.
Gorące powidła wlewamy do słoików * wyparzonych wcześniej* zakręcamy czystymi i nie zniszczonymi zakrętkami, pasteryzujemy na sucho w piekarniku lub w garze z gotującą się wodą. Po pasteryzacji stawiamy słoiczki do góry dnem i zosawiamy aż całkowice ostygną.

p1060682

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *