Klasyka – mozarella z dodatkami

Klasyka  – mozarella z dodatkami

Klasyka  – mozzarella z dodatkami

Klasyka, każdy to zna. Nie wiem jak określić to danie, ponieważ widziałam już różne nazwy. Na pewno nie jest to według mnie sałatka  jak to niektórzy nazywają, chociaż wrzuciłam ten przepis do działu właśnie sałatek. No więc jak to zaszufladkować ? Po prostu jest to chyba pokrojona mozarella z warzywami i dodatkami. Oczywiście najlepiej smakuje z pieczywem. Jemy w porze lunchu lub lekkiej kolacji. Kwestia podania zależy już od nas samych. To samo tyczy się dodatków. Bardzo dobrze smakuje z domowym pesto z bazylii lub z pietruszki,  podana tylko z ziołami i kremem balsamicznym tez będzie cieszyć podniebienie. Ja bardzo lubię i robię dość często. To co znajdę w lodówce z warzyw to używam. Czasem talerz mozzarelli wygląda na bogato, a czasem skromnie 🙂

Składniki
Mozzarella w kulce
pomidor
ewent. inne dowolne lubiane warzywa
krem balsamiczny lub pesto
opcjonalnie /sos vinegrett w proszku do rozrobienia z wodą i oliwą
sól, pieprz

Wykonanie
Mozarellę i pomidory kroimy w krążki
układamy naprzemiennie na talerzu. Dodajemy opcjonalnie inne pokrojone warzywa.
Skrapiamy sosem vinegret , kremem balsamicznym lub pesto.
Posypujemy solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem

 

Print Friendly


3 thoughts on “Klasyka – mozarella z dodatkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *