Prosta sałatka z pieczoną dynią

Prosta sałatka z pieczoną dynią

Prosta sałatka z pieczoną dynią

p1060771 p1060774

Składniki
* ilość dowolna, w zależności ile tej sałatki macie ochotę przygotować.

ser feta dowolny
sałata roszponka lub mix sałat
kawałek upieczonej dynii oraz upieczone buraki
do posypania mix ziaren do sałatek ( słonecznik,pestki dynii, orzeszki pinii itd)
sól, pieprz
krem balsamiczny * do kupienia w sklepie
dressing / sos do sałatek np. włoski

sałatka z pieczonej dynii

Wykonanie
Dynię ( używam zawsze dyni hokkaido ) pieczemy w piekarniku w kawałkach wraz ze skórką, przez ok 25 min w temp. 200 C. na funkcji pieczenia góra/dół. Naczynie w którym pieczemy dynię smarujemy oliwą, a dynię układamy skórką do góry. Nie przykrywamy dynii a naczynie wkładamy na dolną półkę w piekarniku.
Buraki wraz ze skórą zawijamy w folię aluminiową i kładziemy obok dynii. Buraki pieczemy dłużej niż dynię , aż do miękkości. Dynii oraz buraków nie posypuję przyprawmi w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu warzyw zdejmujemy z nich skórę i kroimy w większą kostkę.
Na sałatę układamy pokrojone warzywa, ser fetę. Solimy i pieprzymy. Polewamy dowolnym sosem vinegre np. włoskim oraz kremem balsamicznym. Wierzch posypujemy mieszanką ziaren do sałatek.

p1060769

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *