Sałatka Nigelli z arbuzem, fetą i oliwkami

Sałatka Nigelli z arbuzem, fetą i oliwkami

Sałatka Nigelli z arbuzem, fetą i oliwkami

sałatka Nigelli z feta i arbuzem

Nigella Lawson : „Chociaż ta kombinacja może brzmieć dość nieprawdopodobnie, to zapewniam, że jest fantastyczna: z jednej strony słonawo−pikantna z drugiej zaś owocowo−odświeżająca. Wierz mi, że jeśli raz ją przyrządzisz, zagości już na stałe na Twym stole. „

 Składniki

  • 1 mała czerwona cebula
  • 2−4 limonki, zależnie od soczystości
  • 1,5 kg słodkiego arbuza
  • 250 g sera feta owczego
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej mięty , posiekanej
  • 3−4 łyżki oliwy extra virgine
  • 100 g drylowanych czarnych oliwek
  • czarny pieprz

Sposób przyrządzenia

Obierz i pokrój w cienkie pół plastry czerwoną cebulę. Przełóż ją do płaskiej małej miski i wlej sok z limonek, żeby cebula, straciła piekącą ostrość. Dwie limonki powinny wystarczyć, ale po przekrojeniu ich na pół może okazać się, że dysponujesz owocami wysuszonymi i mało soczystymi. W takim przypadku użyj ich więcej.

Arbuz obierz ze skóry i usuń pestki, po czym pokrój miąższ na 4cm trójkątne kawałki. Fetę pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wszystko włóż do dużej, szerokiej i płaskiej miski. Poodrywaj listki pietruszki od łodygi i wrzuć do miski razem z posiekaną miętą.

Na wierzch sałatki wyłóż pięknie zaróżowioną cebulę, dodaj oliwę i oliwki, po czym, posługując się dłońmi, bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, uważając, by nie pokruszyć fety ani arbuza. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze dodać soku z limonek.

salatka nigelli

Smacznego!

Print Friendly


3 thoughts on “Sałatka Nigelli z arbuzem, fetą i oliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *