æbleskiver -duńskie pączusie świąteczne

æbleskiver -duńskie pączusie świąteczne

æbleskiver –  duńskie pączusie świąteczne

aebleskiver

Tradycyjne duńskie pączusie „æbleskiver” jedzone w Dani w okresie przedświątecznym.
Do owych pączusiów pije się zazwyczaj „glogg” czyli grzane wino korzenne oraz je się je ciepłe, maczane w cukrze pudrze i dżemie truskawkowym.
Pączusie mają lekki posmak cytrynowy dzięki otartej skórce z cytryny dodanej do ciasta.
Smaży się je w specjalnej patelni do æbleskiver z okrągłymi otworami.

Tradycyjne æbleskiver robiło się z kawałkami jabłek w środku. Dziś kupuje się w sklepach mrożone æbleskiver które są bez nadzienia.
Domowym sposobem można zrobić pączusie nadziewane jabłkami lub też zwykłe bez nadzienia, które naprawdę smakują pysznie.

aebleskiver

Składniki na 30 – 32 sztuki:
240 gr mąki pszennej
3 jajka
50 gr masła + do smażenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml mleka tłustego lub maślanki
skórka z połowy otartej cytryny
szczypta soli
2 łyżki cukru
2 małe jabłka

aebleskiver

aebleskiver P1010399

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Do żółtek dodajemy mleko- mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Dodajemy otartą skórkę z cytryny ( należy ją wcześniej zalać wrzątkiem i wyszorować )
Dodajemy mąkę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką lub mikserem.
Dodajemy na koniec ubitą piane z jabłek i delikatnie mieszamy już tylko łyżką.
Patelnię do æbleskiver nagrzewamy i do każdego otworu wkładamy kawałeczek masła, wlewamy masę
( jeśli będziemy robić z jabłkami to wlewamy masę do połowy i dajemy pół łyżeczki jabłek a następnie dopełniamy masę)
Smażymy do złotego koloru i za pomocą drewnianych patyczków do szaszłyków obracamy æbleskiver na drugą stronę, smażymy do złotego koloru na średnim ogniu, za duży ognień spowoduje że szybko nam się spalą.

Jeśli æbleskiver będą z jabłkami :
2 jabłka obrane i pokrojone w małą kosteczkę
2-3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu oraz kardamonu
3 łyżki masła
Wszystko dusimy w rondlu do momentu aż jabłka zmiękną ale aby nie zrobił się mus.

P1010389

aebleskiver

Kuchnia skandynawska 2015

Print Friendly


11 thoughts on “æbleskiver -duńskie pączusie świąteczne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *