Babka waniliowo- kakaowa

Babka waniliowo- kakaowa

Babka waniliowo-kakaowa

babka waniliowo-kakaowa

Składniki:
1 kostka rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru białego
5 jajek
3 łyżki gorzkiego kakao
1 olejek do ciasta o zapachu waniliowym
180 gr mąki pszennej + 2 płaskie łyżki
100 gr mąki ziemniaczanej

babka waniliowo-kakaowa

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem, na puszystą masę. Dodajemy do niej stopniowo cały czas mieszając obie mąki, proszek do pieczenia, olejek waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło.

Dzielimy masę na dwie części, do jednej miski dodajemy 3 łyżki kakao a do drugiej 2 płaskie łyżki mąki. Mieszamy dokładnie. Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub tartą bułką. Wylewamy masę białą a na nią masę kakaową. Pieczemy 45 min w temp.180C w termoobiegu na dolnej półce piekarnika

Po upieczeniu możemy oblać polewą czekoladową i posypać np. płatkami migdałów

babka waniliowo-kakaowa

Smacznego!

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *