Biszkopt kakaowy

biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy

biszkopt kakaowy

biszkopt kakaowy

Baza do wielu ciast, tortów- przepis podstawowy na biszkopt czekoladowy.

Składniki na wysoki biszkopt, w tortownicy o średnicy21cm

4-5 jajek
1.5 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, na białą gęstą masę.

Dodajemy po 1 szklance mąki, proszek do pieczenia oraz kakao, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Na dno tortownicy kładziemy wycięte koło z papieru do pieczenia, dopasowane do tortownicy.

Pieczemy 50min, w termoobiegu, na środkowej półce w temp. 160C.

Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, otwieramy drzwiczki do połowy i czekamy ok. 10 min. Możemy wtedy bezpiecznie wyjąć biszkopt bez obawy że nam opadnie.

biszkopt kakaowy

Smacznego!

 

Print Friendly

About Malgorzata Drohomirecka

Jestem Małgosia, czyli blogowa Pani Kucharka, która lubi czasem upichcić coś fajnego i czerpać z tego satysfakcję. A przede wszystkim jestem mamą cudownego pięciolatka – Viggo Stellana, który chętnie pcha swoje łapki do moich garnków mówiąc, że będzie mi pomagał gotować (dlatego często zostaje uchwycony na zdjęciach). Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, libańska, polska. Staram się też przekonać do skandynawskich smaków, ponieważ od kilku lat pomieszkuję w Danii (to mój drugi dom). Niestety kuchnia duńska nie cieszy mojego podniebienia, za to intrygują mnie ciekawostki związane z tym krajem (kocham mentalność Duńczyków) i postanowiłam podzielić się nimi z Wami (patrzcie na zakładkę „Kraj Wikinga-Denmark”). Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji do Waszych kulinarnych przygód.

2 Responses to Biszkopt kakaowy

  1. ares says:

    Witam, mam takie pytanie czy składników wystarczy na blachę o wymiarach 40×30 cm, tak żeby nie trzeba było go później dzielić? :)
    Pozdrawiam

    • Witam, nie robiłam nigdy w takiej formie ale wiem że biszkopt różnie wychodzi bez względu na kształt formy, dużo zależy od jakości jaj oraz temperatury składników. Na pewno na tą proporcję składników jakie podałam nie można używać dużej formy ponieważ wyjdzie nam płaski biszkopt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>