Biszkopt kakaowy

biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy

biszkopt kakaowy

biszkopt kakaowy

Baza do wielu ciast, tortów- przepis podstawowy na biszkopt czekoladowy.

Składniki na wysoki biszkopt, w tortownicy o średnicy 21cm

4-5 jajek
1.5 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, na białą gęstą masę.

Dodajemy po 1 szklance mąki, proszek do pieczenia oraz kakao, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Na dno tortownicy kładziemy wycięte koło z papieru do pieczenia, dopasowane do tortownicy.

Pieczemy 50min, w termoobiegu, na środkowej półce w temp. 160C.

Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, otwieramy drzwiczki do połowy i czekamy ok. 10 min. Możemy wtedy bezpiecznie wyjąć biszkopt bez obawy że nam opadnie.

biszkopt kakaowy

Smacznego!

 

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Mam na imię Małgosia, mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka” Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light oraz wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem oraz ludzi żyjących tutaj. Patrz zakładka : „Moja duńska kraina” Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię: długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód.

2 Responses to Biszkopt kakaowy

  1. ares says:

    Witam, mam takie pytanie czy składników wystarczy na blachę o wymiarach 40×30 cm, tak żeby nie trzeba było go później dzielić? :)
    Pozdrawiam

    • Witam, nie robiłam nigdy w takiej formie ale wiem że biszkopt różnie wychodzi bez względu na kształt formy, dużo zależy od jakości jaj oraz temperatury składników. Na pewno na tą proporcję składników jakie podałam nie można używać dużej formy ponieważ wyjdzie nam płaski biszkopt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>