Brownie z gruszkami i dżemem z czarnej porzeczki

Brownie z gruszkami i dżemem z czarnej porzeczki

Brownie z gruszkami i dżemem z czarnej porzeczki.

brownie z gruszkami

Przepis pochodzi z bloga „Atelier Wypieków” Ciasto jest pyszne!
Składniki:
– 160g masła
– 200g ciemnej czekolady
– 3 jajka
– 2 białka
– 1 torebka cukru waniliowego
– 3 łyżki mąki
– 2 łyżki kakao
– 1/3 szklanki mleka
– 160g drobnego cukru
– szczypta soli
– 4 średniej wielkości gruszki ( dałam 6 szt)
– 4 płaskie łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Gruszki płuczemy i od dołu staramy się za pomocą noża wydrążyć środek z pestkami. Ponownie czyścimy. i pozostawiamy na ręczniku papierowym, żeby ociekły z wody. Można ściąć je z dołu, żeby lepiej się utrzymywały w cieście.

Czekoladę wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Dodajemy masło i mieszamy aby się roztopiło.  W osobnej misce ubijamy jajka z białkami i szczyptą soli na puszystą masę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Powoli wlewamy czekoladę z masłem. Łączymy widelcem wszystkie składniki. Wsypujemy mąkę połączoną z kakao. Delikatnie ze sobą mieszamy. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W czterech miejscach kładziemy po łyżce dżemu, a na niego wykładamy gruszki. Jeśli mamy ich więcej to kroimy w kosteczkę i rozrzucamy po wierzchu ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

brownie z gruszkami Mój mały pomocnik pomagał mamie robić ciasto, był bardzo zadowolony i dumny!

brownie z gruszkami

Smacznego!

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *