Ciasto cytrynowe – proste i pyszne

Ciasto cytrynowe – proste i pyszne

Ciasto cytrynowe – proste i pyszne 

ciasto cytrynowe ciasto cytrynowe

Składniki na formę do keksa :

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 165g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • starta skórka z wyparzonej cytryny
  • sok z wyciśnietej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej 

 Wykonanie

Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem na białą puszystą masę.  Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem, dodać do masy jajecznej. Wymieszać ręcznie za pomocą rózgi kuchennej. Na koniec wlać ostudzone masło, sok z cytyny i startą skórkę. Wymieszać ponownie . Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy i piec około 45 – 50 min w 180 st. do suchego patyczka.

 Lukier: Sok z cytryny lub sok z kartonu mieszamy z cukrem pudrem. Najpierw wsypujemy do miseczki cukier puder, kilka łyżek i stopniowo dodajemy po 1 łyżce soku, mieszamy i sprawdzamy gęstość. Polewamy nim ciasto. Można posypać startą białą czekoladą 

P1050311 P1050318

Print Friendly


2 thoughts on “Ciasto cytrynowe – proste i pyszne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *