Ciasto cytrynowe – szybkie bez miksera

Ciasto cytrynowe

Przepis na szybkie ciasto cytrynowe gdy nie mamy miksera.

Ciasto cytrynowe

Składniki na formę do keksa:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 165 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • starta skórka z wyparzonej cytryny
  • sok z wyciśniętej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej

Wykonanie

Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem na białą puszystą masę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem, dodać do masy jajecznej. Wymieszać ręcznie za pomocą rózgi kuchennej. Na koniec wlać ostudzone masło, sok z cytryny i startą skórkę. Wymieszać ponownie. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy i piec około 45 – 50 min w 180 st. do suchego patyczka.

Lukier:

Sok z cytryny lub sok z kartonu mieszamy z cukrem pudrem. Najpierw wsypujemy do miseczki cukier puder, kilka łyżek i stopniowo dodajemy po 1 łyżce soku, mieszamy i sprawdzamy gęstość. Polewamy nim ciasto. Można posypać startą białą czekoladą.

Ciasto cytrynowe jest lekkie i puszyste. Idealne do kawy 🙂

PS Lubisz piec? Zobacz dobre piekarniki dostępne w polskich sklepach internetowych.

Smacznego!