Ciasto Maxi King – bez pieczenia

Ciasto Maxi King – bez pieczenia

Ciasto Maxi King – bez pieczenia

Maxi King

Ciasto robione na wzór batoników maxi king 🙂 Jest to ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia. Wcześniej trzeba jednak kupić stosowne produkty jakie należy do tego ciasta użyć.

Masę śmietankową robi się na bazie mleka, cukru, masła,mleka w proszku. Potrzeba też zwykłych herbatników do przekładania ciasta oraz masę kajmakową/krówkową, lub zwykłe mleko skondensowane słodzone które po 3 h gotowania zamieni się w masę kajmakową. Na wierzchu znajduje się czekolada oraz posiekane solone orzeszki, które idealnie współgrają z masą kajmakową.

Maxi King

Składniki na prostokątną blachę o wymiarach 23cmx37 cm:
Na taką blachę weszło mi 72 szt.herbatników, było to ok 500 gr.
( 3 warstwy x 24 szt )

Masa mleczna:
1 szklanka mleka (użyłam 1.5% )
250 gr masła ( nie margaryna)
100 gr cukru białego
32 gr cukru waniliowego
(użyłam domowego z prawdziwą wanilią)
mleko w proszu 400 gr ( nie może być granulowane)

Polewa :
200gr czekolady 2szt.
(może być 1 gorzka i 1 mleczna)
150 ml mleka
150 gr solonych orzeszków ziemnych
(można użyć też niesolonych )

Dodatkowo:
1 puszka 460 gr masy kajmakowej
ok 500 gr herbatników/72 sztuki
Papier do wyłożenia blaszki
blacha o wym: 23×37

Wykonanie:
1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników
2. W rondlu zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym a następnie ją ostudzić.
3. W międzyczasie pogotować ok 20 min puszkę z masą kajmakową aby się rozluźniła i lepiej się rozprowadzała.
4. Masło miksujemy ok.5 min na gładką białą masę
5. Kiedy mleko ostygło, wlewamy do masła i miksujemy.
6. Dodajemy mleko w proszku i miksujemy następne 5 min aż do uzyskania gładkiej masy.
7. Połowę masy mlecznej rozprowadzamy na herbatnikach a następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników.
8. Na herbatniki rozprowadzamy masę kajmakową (ja swoją zmiksowałam mikserem aby była gładka )a na masę kajmakową rozprowadzamy pozostałą masę mleczną.
9. Układamy trzecią warstwę herbatników.
10. Robimy polewę: do rondla wlewamy 150 ml mleka i wkładamy połamane czekolady,na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia. Musimy pilnować bardzo uważnie ponieważ czekolada szybko się może przypalić.
11. Orzeszki siekamy nożem na mniejsze kawałki ( zostawiamy trochę do posypania na wierzchu) i wkładamy do czekolady, mieszamy.
12.Polewę wylewamy na ciasto, rozprowadzamy.
13. Na sam wierzch sypiemy pozostałe posiekane orzeszki
14. Wkładamy do lodówki aby ciasto stężało . ( najlepiej na całą noc) 

Maxi King

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *