Ciasto mocno cytrynowe

Ciasto mocno cytrynowe

Ciasto mocno cytrynowe

cytryna do ciasta

ciasto cytrynowe

W smaku jest kwaśno – słodkie poprzez dodanie soku oraz skórki z  cytryny. Zdecydowanie dla miłośników nieco mniej słodkich wypieków i oryginalnych połączeń smakowych. Po przekrojeniu wydawało mi się na pierwszy rzut oka że mam zakalca bardzo dziwnego bo rozrzuconego po całym cieście w drobne kropeczki, ale to sprawka startej skórki z cytryny, która przybrała taki wygląd. Myślę że gdybym zrobiła do tego ciasta polewę z lukru pasowałoby świetnie, ale jakoś nie było czasu na plewę bo ciasto zachciało mi się piec wieczorem) Lubię takie zwykłe ciasta bez kremów i mas, świetne do mleka i porannej kawy z mlekiem.

ciasto cytrynowe

Składniki:
1 cała mała cytryna
1.5 szklanki cukru
1 esencja cytrynowa
2 szklanki mąki
1 kostka masła
5 małych jajek
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto cytrynowe

Wykonanie:
Masło miksować z cukrem do połączenia się składników, dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Dodać mąkę z proszkiem, esencję do ciasta oraz sok z cytryny i otartą z niej skórkę ( na tarce o średnich oczkach) Wymieszać na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt zbite można dodać 2 łyżki wody lub mleka.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do keksa lub do babki.

Piekarnik nagrzać, włożyć ciasto i piec na dolnym poziomie w 180 C przez 45-50 min.

ciasto cytrynowe

Smacznego!

 

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *