Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe

ciasto mocno czekoladowe

Bardzo  mocno czekoladowe esencjonalne ciasto, bardzo proste i szybkie w pieczeniu, bez użycia miksera, wystarczy tylko wymieszać łyżką składniki i upiec…polecam jest bardzo dobre ! Jedyna uwaga do tego przepisu jest taka, że ciasto jest dość kruche podczas jedzenia.

( cały przepis pochodzi od bloga   “małej cukierenki” której jestem fanką )

ciasto mocno czekoladowe

Składniki:
250g masła
250g gorzkiej czekolady 60% połamanej na kawałki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
180ml gorącej wody
300g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g dobrego, ciemnego kakao
180g cukru
4 jajka lekko ubite widelcem
2 łyżki oleju
120ml maślanki lub jogurtu

ciasto mocno czekoladowe

Na polewę:
150g gorzkiej czekolady
150g masła

ciasto mocno czekoladowe

Ciasto wykonanie:
1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać 180ml gorącej wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia.

2. Mąkę i kakao przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać.

3. Do mąki dodać jajka, olej, maślankę i 3-4 razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno jest wyłożone papierem). Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 25 minut. Ostatnio z braku czasu piekłam to ciasto w 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut i też upiekło się super.

ciasto mocno czekoladowe

Polewa wykonanie:
1. Do rondelka o grubym dnie włożyć masło i połamaną gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (troszkę zgęstnieje).

2. Ostygnięte ciasto wyjąć z formy, jeśli bardzo popękało, możemy troszkę wyrównać wierzch nożem. Ciasto polać polewą, można to zrobić w dwóch etapach. Najpierw rozprowadzić pierwszą warstwę, odstawić na 5 minut i polać drugi raz. Ozdabiamy np. płatkami migdałów i suszoną żurawiną.

ciasto mocno czekoladowe

ciasto mocno czekoladowe

Smacznego!

 

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *