Drożdżówki z białym serem i truskawkami

Drożdżówki z białym serem i truskawkami

Drożdżówki z białym serem i truskawkami

Drożdżówki z białym serem i truskawkami

 

Drożdżówki z białym serem i truskawkami

Bardzo dobre drożdżówki, smakują rewelacyjnie zwłaszcza jeszcze cieplutkie….

Nieco pracochłonny projekt, piekłam je w jeden z upalnych dni, więc po zrobieniu 38 sztuk byłam nieco umęczona ale raz na jakiś czas można zaszaleć i zrobić coś bardziej pracochłonnego, w końcu nie codziennie je się takie pyszne drożdżówki….

 Dobrze też aby przed zabraniem się do pracy przygotować kuchnię, tak  aby zrobić w niej jak najwięcej miejsca, by można było swobodnie rozkładać się z drożdżówkami.

Najbardziej czasochłonny jest czas w którym nasze idealne ciasto będzie wyrastać, są to 2 godz.

W tym czasie, możemy przygotować  na spokojnie masę serową, umyć i pokroić truskawki, zrobić kruszonkę, przygotować blachy do pieczenia.

Z podanego niżej przepisu wyszło mi 38 sztuk drożdżówek.

Ciekawe ile wyjdzie Wam?

Drożdżówki z białym serem i truskawkami

CIASTO DROŻDŻOWE

idealne, łatwe w przygotowaniu,plastyczne , oraz smaczne po upieczeniu:

5 szklanek mąki pszennej
1 całe jajko
3 zółtka
3/4 szklanki cukru + 2 łyżeczki
100 g masła (nie margaryny)
50 ml oleju dowolnego ( ale nie oliwy)
10 g drożdży świeżych
270 ml mleka (trochę więcej jak 1 szklanka)
szczypta soli

Wykonanie:

Czas wyrastania 2h.

Mąkę można przesiać przez sito do większej miski,dodać sól. Zrobić na środku dołek dość głęboki do którego wkładamy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżeczki cukru,oraz połowę szklanki ciepłego mleka. (mleko ma być dobrze ciepłe ale nie gorące)

Zostawiamy na jakieś 5-10 min aż drożdże zaczną pracować i powstanie rozczyn.
Będziemy widzieli że drożdże w połączeniu z mlekiem nieco urosną i pojawi się pianka.

Gdy drożdże pracują , my w rondelku roztapiamy masło wraz z olejem. Odstawiamy do przestygnięcia.

W małej miseczce roztrzepujemy jajko z żółtkami, cukrem oraz pozostałą ilością najlepiej ciepłego mleka aby cukier mógł się lepiej rozpuścić.

Wlewamy to do miski z mąką i rozczynem, mieszamy do połączenia się składników, dolewamy ciepły tłuszcz (roztopione masło z olejem) wyrabiamy do 5 minut aby ciasto się połączyło i ładnie odstawało od dłoni.

Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2 h w bardzo ciepłe miejsce.

Jeśli jest to słoneczne lato to wystawiamy miskę na balkon w słonku , jeśli zima to obok ciepłego kaloryfera czy kominka. Można też nagrzać piekarnik do temp. 50C i tam wstawić ciasto. 

Po upływie 2 h, pięknie wyrośnięte ciasto wyjmujemy i krótko wyrabiamy jeszcze raz rękoma , po czym przekrajamy na 2 części.

Jedną wkładamy do miski a drugą wałkujemy i wycinamy szklanką lub pucharkiem do lodów okrągłe placuszki z których powstaną drożdżówki.

Po przerobieniu jednego kawałka ciasta, zajmujemy się w ten sam sposób drugim.

rozczyn do drożdżówek

rozczyn

DSC02428

wyrośnięte ciasto drożdżowe

MASA SEROWA:

ok 650 g białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego
1 olejek migdałowy lub inny ulubiony smak *można też użyć pół olejka aby aromat nie był tak intensywny.
8 łyżeczek cukru 
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego 
Wyrabiamy mikserem na masę, lub zwyczajnie mieszam dobrze łyżką.

KRUSZONKA:

1 szklanka mąki
50 g masła
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
Składniki wkładamy do miski i ręką rozdrabniamy masło z mąką i cukrem tworząc w ten sposób kruszonkę.

WYKONANIE DROŻDŻÓWEK:

Do drożdżówek potrzeba około 800 gr truskawek. Myjemy je i odcinamy szypułki. Przekrawamy większe truskawki na 4 części, a mniejsze na połowę.

Po rozwałkowaniu ciasta na średniej grubości placek(1cm) wycinamy szklanką lub pucharkiem do lodów okrągłe placuszki.

Resztki zawijamy i wałkujemy ponownie,wycinamy placuszki i tak robimy aż do skończenia ciasta.

Gdy wałkujemy ciasto stolnicę opruszamy co jakiś czas mąką aby ciasto się nie przyklejało.

Dnem szklanki robimy w placuszkach wgłębienia- miejsce na nadzienie. Zostawiamy tak do ponownego podrośnięcia ciasta (około 15 min)

Po tym czasie przekładamy wyrośnięte placuszki na wyłożoną papierem blachę, poprawiamy wgłębienia używając ponownie dna szklanki.

Każdy placuszek smarujemy roztrzepanym jajkiem (za pomocą pędzelka). Smarujemy na razie tylko te placuszki które za chwilę będziemy piec w piekarniku. Reszta spokojnie czeka na swoją kolej.

Do środka wgłębienia wkładamy łyżkę masy serowej, na masę po kilka (4-5)kawałków truskawek, posypujemy odrobiną cukru, na wierzch każdego placuszka nakładamy po łyżeczce kruszonki.

Tak przygotowane drożdżówki partiami pieczemy w piekarniku

Czas pieczenia zależny jest od naszego piekarnika. W moim przypadku było to po 15 min na każdą partię drożdżówek, w temperaturze 170 C na dolnej półce piekarnika, funkcja góra-dół, z użyciem termo-obiegu.

Gdy drożdżówki są już ładnie zarumienione a truskawki zaczynają puszczać sok, drożdżówki są już upieczone.

DSC02432

DSC02434

DSC02435

DSC02436

DSC02439

DSC02441

DSC02442

Drożdżówki z białym serem i truskawkami

Smacznego!!

 

Print Friendly


4 thoughts on “Drożdżówki z białym serem i truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *