Duński sernik z serka ricotta i śmietany

Duński sernik z serka ricotta i śmietany

Duński sernik z serka ricotta  i śmietany

sernik z ricottasernik z ricotta

W Danii nie ma białego sera, takiego typowego twarogu na sernik jaki można bez problemu kupić w Polsce. Pomimo iż, nie ma sera twarogowego  duńczycy także pieką serniki oraz robią je w wersji na zimno. Używają do tego np.sera ricotty lub mascarpone sprowadzanych z Włoch, gęstej śmietany , serków philadelphia oraz typowego duńskiego serka homogenizowanego naturalnego o nazwie kvark.

Będąc u fryzjera i przeglądając gazety znalazłam ten oto przepis . Od razu mnie bardzo zaciekawiło połączenie serka ricotta i śmietany, na drugi dzień z dużej ciekawości powstał sernik. Muszę przyznać że efekt bardzo mnie zadowolił, sernik smakuje bardzo dobrze, do tego jest soczysty w środku i zarazem delikatny. Dodatkowy plus że robi się go błyskawicznie, nie trzeba używać miksera, nie trzeba zagniatać ciasta na spód. Jednym słowy to Sernik Błyskawiczny ponieważ błyskawicznie się go robi i błyskawicznie znika z talerzy.

sernik z ricotta

Przepis na sernik w okrągłej formie o średnicy 20-23 cm
250 gram serka ricotta
250 gram gęstej śmietany 18% lub powyżej
110 gram cukru drobnego do wypieków
1 laska wanilii/ sam miąższ ze środka
3 całe jajka
1 łyżeczka aromatu np. pomarańcza, cytryna lub inny
Spód ciasta
250 gram ciastek kruchych typu Digestive bez czekolady
110 gram masła

sernik z ricotta i smietany1

Wykonanie
Najpierw przygotowujemy spód ciasta. Ciastka rozkruszamy w malakserze na miał * tak jak tarta bułka*, rozpuszczamy masło i łączymi z rozkruszonymi ciastkami. Mieszamy na gładką masę. Tortownicę wykładamy wykrojonym z papieru do pieczenia krążkiem. Wykładamy masę ciasteczkową i dociskamy rękoma dokładnie, tworząc w ten sposób spód. Wkładamy do zamrażarki na czas robienia masy serowej. Cisteczka mogą być też potłuczone tłuczkiem do mięsa jeśli nie mamy malaksera.
Nagrzewamy teraz piekarnik do 160 st.
Ser ricotta, śmietanę i cukier wymieszać dokładnie razem w misce.
Dodawać po 1 jajku i mieszać dokładnie przed dodaniem kolejnego.
Dodać aromat oraz miąższ z laski wanilii. Wymieszać masę.
Masę serową wylać na spód tortownicy.
Piec ciasto w 160 st. przez 60 minut. Zostawić do całkowitego ostygnięcia i ściągnięcia się masy serowej. Sernik opadnie i zrobi się niski. To normalne przy takim serniku. Posypać cukrem pudrem lub innymi dodatkami.

sernik z ricotta i smietanysernik z ricottasernik z ricotta

Print Friendly


3 thoughts on “Duński sernik z serka ricotta i śmietany”

  • Dziekuje za przepis, az dzisiaj zatesknilam za sernikiem kiedy zdalam sobie sprawe ze spedze swieta w DK w tym roku a tutaj nie ma twaroga na sernik 🙁 W ktorym sklepie kupilas Ricotta, w netto? Daj znac gdzie moge go znalezc, u nas mamy tylko netto, fakta i super brugsen. Jesli znasz jeszcze jakies inne wielkanocne przepisy to wrzucaj, bo ja sie tu zamartwiam co mam zrobic im na swieta tak aby moi kochani Dunczycy to zjedli i abym ja tez troche pokosztowala czegos co chociaz troche przypomina mi o Polsce 🙂

    Pozdrawiam serdecznie z z Roskilde 🙂

    • Witaj, bylam dzis w Fakta i Superbrugsen i zwróciłam uwagę czy mają ricotta i nie widziałam. Ja kupiłam ricotta w føtex ale kupowałam też w Rema1000, co do Netto nie wiem bo nie byłam. Napewno mają też w Kvickly. Mi ser biały z Polski przesyłają czasami rodzice, jeśli jedziesz autem zabierz z Polski lub jeśli masz bilet na samolot i normalny bagaż to może uda ci się wygospodarować te 1,5 kg na ser. Ten sernik z ricotty i Creme Fraiche, czyli ich śmietany jest serio pyszny, więc może wydaj rozporządzenie w rodzinie że Ricotta i Creme Fraiche ma być w lodówce jak przybędziesz he he…Co do jedzenia na Wielkanoc w Danii to jak zapewne wiesz duńczycy nie jedzą tego co my w Polsce i są raczej powściągliwi do wszelkich nowości a zwłaszcza z innej kuchni, przynajmniej u mnie tak jest. Oni nie jedzą wielkanocnego śniadania, tylko świąteczny lunch tzw. påskefrokost w godzinach 12-14 i jest to taki mix, mogą być przekąski zimne i ciepłe.Napewno przekąski z jajkami będą super bo oni też jedzą jajka na wielkanoc, no może nie tak jak my polacy ale jedzą. Niestety abyś ty zjadła polskie przekąski musisz zrobić takie , ale duńskie też muszą być bo inaczej może być rozczarowanko z ich strony.Ja mam doświadczenie że polskie przekąski były troszkę omijane a te duńskie znikały szybko.Oni nie przepadają za przekąskami w galaretach, to się w Dani nie praktykuje raczej. Może to tylko u mnie tak jest dziwnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *