Duńskie ciasteczka dla dzieci imbirowo-maślane

Duńskie ciasteczka dla dzieci imbirowo-maślane

Duńskie ciasteczka dla dzieci imbirowo-maślane

duńskie ciasteczka dla dzieci

duńskie ciasteczka dla dzieci

duńskie ciasteczka dla dzieci

duńskie ciasteczka dla dzieci

 Duńskie ciasteczka dla dzieci imbirowo-maślane
Przepis z duńskiej książki kucharskiej  – Kogebog for smaa kokke, gotowanie z dziećmi.
Na 18 szt większych foremek do odciskania.
350 gr mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżeczka imbiru w proszku
½ łyżeczki cynamonu
150 gr cukru ( w oryginale 200gr)
50 gr brązowego syropu cukrowego ( w oryginale 85gr)
115 gr masła
1 duże jajko
Dekoracje: drażetki kolorowe, perełki cukrowe
Foremka do odciskania ciasta, papier do pieczenia

Wykonanie:
Do dużej miski wsypać:  mąkę z proszkiem do pieczenia,sól, cynamon, imbir,cukier- wymieszać razem.
Masło rozpuścić na małym ogniu razem z syropem cukrowym.
Ostudzone masło wlać do miski z mąką .Dodać roztrzepane widelcem jajko.
Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę.
Wyrobione ciasto włożyć na 30 min do lodówki (owinięte w folię)
Ciasto rozwałkowywać na cieńkie placki o grubości ok.5 milimetrów
Odciskać na nim formę ludka. Ozdabiać drażetkami oraz perełkami wg. uznania
Ciastka układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec na dolnej półce w temp. 160C w termoobiegu, około 10-13 min aż uzyskają złoto brązowy kolor.

ciasteczka dunskie

Ciasteczka dla dzieci  imbirowo-maślane Przepis z duńskiej książki kucharskiej  – Kogebog for smaa kokke, gotowanie z dziećmi. Na 18 szt większych foremek do ociskania. 350 gr mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 łyżeczka imbiru w proszku ½ łyżeczki cynamonu 150 gr cukru ( w oryginale 200gr) 50 gr brązowego syropu cukrowego ( w oryginale 85gr) 115 gr masła 1 duże jajko Dekoracje: drażetki kolorowe, perełki cukrowe Foremka do odciskania ciasta, papier do pieczenia  Wykonanie:  Do dużej miski wsypać:  mąkę z proszkiem do pieczenia,sól, cynamon, imbir,cukier- wymieszać razem. Masło rozpuścić na małym ogniu razem z syropem cukrowym.  Ostudzone masło wlać do miski z mąką .Dodać roztrzepane widelcem jajko. Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę. Wyrobione ciasto włożyć na 30 min do lodówki (owinięte w folię) Ciasto rozwałkowywać na cieńkie placki o grubości ok.5 milimetrów Odciskać na nim formę ludka. Ozdabiać drażet

duńskie ciasteczka dla dzieci

duńskie ciasteczka dla dzieci

duńskie ciasteczka dla dzieci

 

Smacznego!

 

Print Friendly


1 thought on “Duńskie ciasteczka dla dzieci imbirowo-maślane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *