Fastelavnsboller – przepis na bułeczki z nadzieniem

Fastelavnsboller – przepis na bułeczki z nadzieniem

Fastelavnsboller – przepis na bułeczki z nadzieniem

Fastelavn jest to święto karnawałowe w Danii, obchodzone na 7 tygodni przed Wielkanocą, z tej okazji piecze się tradycyjne bułeczki Fastelavnsboller nadziewane kremem budyniowym oraz marcepanem. Jak obchodzi się Fastelavn oraz jakie wiążą się z tym tradycje możecie przeczytać tutaj : FASTELAVN – karnawał,ostatki

fastelavnsbollerfastelavnsboller

Przepis na 16 bułeczek fastelavnsboller :
450 gram mąki pszennej
100 gram masła
2 jajka
150 ml mleka
1 łyżeczka mielonego kardamonu
pół łyżeczki soli
30 gram świeżych drożdży
50 gram cukru
wykonanie:
Mleko wlać do małego garnka i zagrzać do temperatury około 40 st. Zdjąć z ognia i dodać masło, rozpuścić. Dodać pokruszone drożdże, mieszać aż do rozpuszczenia. Mleko nie może mieć więcej jak 45 st ciepła ponieważ gorące zabije drożdże.  

W większej misce połączyć cukier, sól, kardamon. Dodać jajka i ubić mikserem ok. 3 minuty. Następnie dodać rozczyn z mlekiem i drożdżami, wymieszać razem za pomocą łyżki. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać mikserm ( za pomocą łopatek do ciast chlebowych, cięższych ) Wyrabiać ok 4 minut. Wyjąć z miski, przełożyć na stolnicę. Wyrobić rękoma na gładkie ciasto, podsypywać małą iloscią mąki wg.potrzeby. Odstawić do wyrośnięcia na 40/45 minut, wkładając do miski i przykrywając czystą szmatką.

Kiedy ciasto jest wyrośnięte, wyjąć i rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm. Kroić w kwadraty ok. 15cmx15cm. Każdy kwadracik można lekko rozwałkować. Nakładać do środka trochę nadzienia waniliowego i marcepanowego. Zlepić rogi a następnie zlepić całosć jak sakiewkę, przewrócić do góry nogami, lekko uformować kształt kulki i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między bułkami muszą być wystarczajace odstępy. Bułki odstawić do wyrośnięcia na 30/45 minut , przykrywając szmatką.

Po wyrośnięciu posmarować bułki tylko mlekiem i piec je w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce  w temp 170 st , przez 15/20 min. 

Dekorujemy je kolorowym lukrem i dowolnymi posypkami lub dodatkami wg. własych upodobań.

fastelavnsbollerfastelavnsboller

Nadzienie waniliowe
*można też zrobić gęsty budyń waniliowy z torebki lub krem karpatka*
250 ml mleka
1 laska waniliowa (sam miąższ ze środka)
lub wanilja w płynie *to nie to samo co esencja waniliowa
1 jajko
20 gram cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Jajko roztrzepujemy w misce za pomocą rózgki lub widelca, dodajemy cukier oraz miąższ z laski wanilii, lub wanilję w płynie.Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Mieszamy razem. Mleko gotujemy, kiedy będzie wrzało wlewamy powoli powstałą masę jajeczną i energicznie mieszamy na wolnym ogniu, aż do zgęstnienia i powstania budyniu.

buleczki drozdzowe 2 3 4 5

Nadzienie marcepanowe
50 gram cukru
50 gram masła
100 gram gotowej masy marcepanowej
1 pełna łyżeczka cynamonu
wykonanie:
do rondelka wkładamy wszystkie składnki, na wolnym ogniu rozdrabniamy je za pomocą drewnianej łyżki. Ma powstać gładka jednolita masa. Możemy to samo zrobić wrzucając wszystkie składniki do blendera lub użyć miksera.

fastelavnsbollerfastelavnsboller

 

 

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *